Obitelj super hrane ima novog člana – azijsku voćku mangostin. Istočne ju zemlje stoljećima koriste za smanjenje povišene tjelesne temperature ili kao sredstvo protiv raznih zaraza, ali Zapad je tek sada uhvatio korak s ovim izvorom zdravlja.
Kalifornijski su liječnici istražili utjecaj ovog super voća na
razinu C reaktivnih proteina (proizvode se u jetri i upućuju na određene bolesti). “Osobe koje su pile preko pola litre mangostinovog
soka dnevno imale su snižene razine C reaktivnih proteina za 1.33 mg/l”,
rekao je dr. Jay Udani, voditelj istraživanja.
Upala, prema očitanju C reaktivnih proteina, s velikom sigurnošću
predviđa bolesti krvožilnog sustava ili metaboličke sindrome. Cilj svakog
liječenja kod pretilih osoba jest smanjiti upalu. Terapija prirodnim
namirnicama svima je primamljivija od lijekova jer nema nuspojava, a lakše je piti voćni sok nego konzumirati šaku tableta svaki dan.
Zreli mangostin je tamno ljubičaste boje, ima glatku koru i bijelo
meso. Specifičnog je slatkog okusa, a prema istraživanjima štiti od slobodnih
radikala, smanjuje visoku temperaturu, pojačava energiju, antikancerogen je,
djeluje protuupalno i kao antidepresiv.
K. Horvat