Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sonoma dijeta

Sonoma je regija u Kaliforniji, koja je poznata po hrani odličnog okusa. Ova dijeta temelji se na kalifornijskoj prehrani koja je svojevrsna inačica mediteranske. Sonoma dijeta preporuča konzumiranje povrća, voća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i sjemenki, maslinovog ulja, nemasnog mesa, ribe i vina. Dijeta ima tri glavne faze.

Maslinovo ulje iznimno je zdravoFaza 1.

Tijekom prvih 10 dana dijete, koliko traje početna faza, osoba se treba riješiti loše navike jedenja kalorične hrane. Treba jesti povrće, morske plodove, nemasno meso i maslinovo ulje. U ograničenim količinama dozvoljeni su mliječni proizvodi, neke žitarice, orašasti plodovi, kava i čaj. Začini se smiju koristiti neograničeno.

Prva faza smatra se najekstremnijom, jer se temelji na unosu niskokaloričnih namirnica. Budući da se deset dana ne konzumira voće, preporučuje se uzimanje dodatnih količina vitamina. U prvoj fazi gubi se između 1 i 2,5 kg.

Faza 2.

Druga faza je najvažnija faza dijete i traje sve dok osoba ne postigne željenu tjelesnu težinu. Iako se gubitak kilograma odvija sporije nego u prvoj fazi, kontinuiraniji je, te time sigurniji da se izgubljeni kilogrami neće vratiti.

Tijekom tjedan dana može se smršavjeti do jednoga kilograma. Time se postižu dugotrajni i postojani rezultati. Što se tiče hrane, u drugoj fazi se jede sve što i u prvoj, ali uz dodatak voća. Dopušteno je popiti i malo vina, pojesti komadić crne čokolade, med te slatkiše bez šećera.

Vino je korisno za kardiovaskularni sustavFaza 3.

Treća faza počinje nakon postizanja željene težine. Tijekom ove faze usvajaju se navike zdravog načina prehrane, u svrhu održavanja nove težine. Jede se mnogo voća i povrća, a povremeno su dopušteni i snackovi i deserti.

Posebna važnost daje se kombiniranju pojedine hrane s kvalitetnim vinima. Vino povoljno utječe na kardiovaskularni sustav, te se smatra da ga treba svakodnevno konzumirati u umjerenim količinama.

I za kraj imajte na umu da niti jedna dijeta nije apsolutno dobra
za vaše zdravlje. Stoga, prije nego se posvetite “novom” režimu
prehrane, potražite savjet svog liječnika.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo