Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što sve nude “lažne” dijete?

Pri odabiru dijete ključna su četiri faktora: vaš način prehrane, starost, spol i potrebe organizma. Prije svega, recite NE svim dijetama koje obećavaju gubitak velikog broja kilograma u razdoblju od nekoliko dana.

Želite smršaviti? Pripazite na zamke lažnih dijeta!

DijetaDijeta vas ne smije opterećivati!

Sve brzinske dijete donose veliku količinu stresa. Od vas se traži da u vrlo kratkom roku potpuno promijenite način prehrane i drastično smanjite unos hrane. Zauzvrat, na kraju dijete, trebali bi biti lijepi i vitki kao nikad do sada. Iako zvuči primamljivo, kilometrima je daleko od istine. Dijete ovakve vrste štete organizmu, a tijelo doslovno prisiljavaju da se pokori novom načinu prehrane.

Kilograme gubite postupno!

Lažne dijete možete prepoznati i po tome što obećavaju gubitke nebrojenih kila u vrko kratkom roku. Dobar primjer za to je vikend dijeta. S obzirom da se temelji na strogom režimu prehrane, možda ćete doista izgubiti tri kilograma u tri dana, ali nemojte se zavaravati. Već pred kraj dijete jedva ćete čekati da se možete ponovno najesti, i nadoknaditi sve što ste uspjeli skinuti. Prejedanje se obično nastavi i idući dan, pa i dan iza toga… Rezultat: dodatnih, a ne gubitak, šest kilograma.

Pri mršavljenju je bitno da kilograme gubite postupno. To znači da tjedno ne smijete gubiti više od dva kilograma. Tako ćete tijelo pripremiti na novi način prehrane, a i manja je vjerojatnost da će vas napasti želja za prejedanjem. Cijeli organizam će raditi za vas, pa ćete uspješno izbjeći začarani krug skidanja i skupljanja kilograma.

Vi kontrolirate dijetu, a ne ona vas!

Brze i kratke dijete od vas zahtijevaju da se potpuno podredite. Možda uskoro primijetite da je to jedino o čemu razmišljate cijeli dan – hrana, hrana i samo hrana. Ako vam je misao vodilja dana: “Joj, baš bi sad čokoladicu, ali ne smijem jer sam na dijeti”, pripazite. Svakodnevno prebrojavanje kalorija niti je zdravo, niti je zabavno.

Prejedanje

Dijeta treba postati vaš način življenja – slušajte svoje želje i dijetu prilagodite svom životnom stilu. Ako ste često gladni nakon osam sati navečer, nemojte forsirati dijetu koja brani večernje obroke. Ukoliko obroci iza 8 sati navečer doista nisu zdravi, izaberite alternativu – zadnji put jedite između 5 i 6 sati. Cilj je izbjeći stroge granice i zabrane, i prilagoditi ih svojim navikama i osobnosti.

Ne forsirajte savršenstvo!

Lažne dijete obećavaju savršenstvo. Nažalost, u stvarnosti to nije moguće, stoga ne iscrpljujte organizam do krajnosti. Teško je pridržavati se dijete koja od vas zahtijeva čuda. Slobodno u hladnjak stavite tamnu čokoladu ili druge omiljene slastice. Ključno je da ne pretjerujete!

Dijeta ne smije biti ekstremna, već raznolika. Imajte na umu da kilograme treba gubiti postupno, bez strogih granica i pritisaka, te da organizmu morate priuštiti najbolji mogući tretman.

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo