Osim što ćete uživati u fantastičnom okusu ovog deserta, jabuke pohane u smjesi od cimeta, limuna i ruma osigurat će vam i mnoštvo korisnih sastojaka.
Jabuke mogu smanjiti šanse za razvoj raka, dijabetesa i bolesti srca. Istraživanje kaže da vam jabuke također mogu pomoći pri mršavljenju, dok poboljšavaju zdravlje crijeva i mozga. Limun je bogat raznim vitaminima i antioksidansima te se zbog toga smatra jednim od najzdravijih vrsta voća. Cimet se već tisućama godina koristi zbog svojih jakih anti-gljivičnih i anti-virusnih svojstava. Ima antimikrobno djelovanje, smanjuje rizik od oboljenja uzrokovanih bakterijama. Sadrži niz snažnih antioksidativnih spojeva te pomaže u sprječavanju preranog uništenja zdravih stanica u tijelu i na koži.
Pa zašto ih ovih blagdana ne biste isprobali u savršenoj kombinaciji ovog deserta?
Liječnica savjetuje kako stres blagdanskih dana pretvoriti u zabavu i veselje
Jabuke pohane u smjesi od cimeta, limuna i ruma
Što je potrebno?
- 5 velikih jabuka
- 5 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- brašno za pohanje
- žličica cimeta
- mlijeko
- cijelo jaje
- korica limuna, naribana
- 2 žlice ruma ili rakije
- malo mlijeka
- ulje
Postupak:
- Jabuke operite te ogulite. Izrežite ih na ploške debljine prsta. Pospite ih cimetom i limunovim sokom te ih ostaviti na kuhinjskim papirnatim salvetama kako bi pustile višak tekućine.
- U posudu stavite cijelo jaje, šećer, koricu limuna, vanilin šećer, rum te miksati. Postepeno dodavati brašno i malo mlijeka dok smjesa ne postane malo gušća od one za palačinke.
- Na tavi zagrijte ulje, svaku plošku jabuke stavite u smjesu te na ulje. Pecite par minuta sa svake strane. Kada su gotove, položite ih na salvete kako bi one upile višak ulja.