Masnu i prženu hranu u ovo vrijeme je najbolje izbjegavati, a kao alternativu trebalo bi konzumirati jela koja u vruće ljetne dane neće preopteretiti želudac i koja će blagotvorno djelovati na probavu, ali i rashladiti organizam.
Ljeti su rajčica, krastavac, paprika, zeleno lisnato povrće, lubenica, dinja i breskva koji su bogati vodom, vitaminima i mineralima, namirnice koje čine idealan ljetni obrok, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Zato je sada pravo vrijeme da uživate u laganim, osvježavajućim i raznobojnim obrocima koji se brzo pripremaju.
Zbog jednostavnosti i brzine pripreme, salate mogu poslužiti kao mali obroci i predjela te kao prilozi brojnim jelima. Osim što su okrepljujuće i što njima vlada šarenilo boja, kombiniranjem različitih, ali vrlo skladnih namirnica, dobit ćete ukusan i zdrav obrok primamljiva okusa i izgleda.
Koje povrće odabrati? Tu ne možete pogriješiti – sezonsko! Kombinirajte povrće s mesom kao što su piletina ili puretina, ribom, žitaricama, rižom, tjesteninom i voćem, začinite s malo maslinova ili bučina ulja i limunova soka te uživajte u svježini i bogatstvu okusa. Donosimo ideje za kreativne ljetne salate.
Ljetni recepti za hranjiva, jednostavna i brza jela s tjesteninom
1. Neobična salata od krastavaca
SASTOJCI:
- 12 manjih svježih krastavaca bez sjemenki
- 1 i 1/4 čajne žličice soli
- 1/4 šalice octa
- 3/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
PRIPREMA:
Očistite krastavce i narežite ih na četvrtine. Stavite ih u veliku plastičnu vrećicu (po mogućnosti sa zip zatvaračem) i nježno ih zdrobite valjkom za tijesto.
Preselite krastavce u cjedilo i posolite čajnom žličicom soli. Neka tako odstoje 30 minuta.
Stavite krastavce u zdjelu i dodajte im ostatak soli, papar i ocat. Prstima nježno promiješajte sve i ostavite da se marinira oko 15 minuta. Po vlastitom ukusu začinite dodatno krastavce solju i paprom.
2. Coleslaw salata
Sastojci:
- šalica ribanog kupusa
- šalica ribane mlade mrkve
- jušna žlica grčkog jogurta
- žličica limunova soka
- Jušna žlica nasjeckanog peršina
- pola žličice soli
Priprema:
Mrkvu i kupus oprati i naribati u zdjelu. U jogurt dodati malo limunovog soka, sol i sitno sjeckani peršin pa sve dobro izmiješati i preliti preko salate. U dresing možete dodati bilo koji svježi začin po želji, primjerice vlasac…
3. Hladna salata od tunjevine
Sastojci:
- 2 šake zelenih mahuna
- 1 konzerva tune
- 2 jušne žlice pinjola
- svježe mljeveni papar i prstohvat soli
- 2 žlice limunova soka
- 2 žlice maslinova ulja
- češnjak po želji
Priprema:
Mahune skuhajte i pustite da se ohlade. U međuvremenu pinjole prepržite na tavi. Ohlađene mahune pomiješajte sa svim sastojcima i sve začinite po želji.
4. Salata od špinata s citrusima
Sastojci:
- 2 šalice mladog špinata
- kriške naranče
- šaka orašastih plodova
- pečena piletina
- sok polovice naranče
- sol i papar
- maslinovo ulje
Priprema:
Dvije šalice mladog špinata stavite u veliku zdjelu. Dodajte kriške naranče, šaku odabranih orašastih plodova i komadiće pečene piletine. Za preljev koristite sok polovice naranče i limuna, sol i papar te jušnu žlicu maslinova ulja. Salati od špinata možete dodati jagode narezane na ploške, malo luka i komadiće piletine.
5. Salata od peršina i bulgura
Potrebni sastojci:
- 85 g finog bulgura
- 400 g rajčica izrezanih na kockice
- 4 mlada luka, izrezana na kolutiće debele oko 5mm
- 3 mala svežnja svježeg peršina, krupno isjeckana
- 1 mali svežanj svježe mente, krupno isjeckane
Preljev za salatu:
- 1 češanj češnjaka, zgnječen u pastu s prstohvatom soli
- 1/4 žličice cimeta
- 1/4 žličice pimenta
- 2 žlice limunova soka
- 3 žlice maslinova ulja
- sol i svježe mljeveni papar po potrebi
Priprema:
Bulgur skuhajte prema uputama. Za preljev dodajte češnjak, sol, papar, cimet i piment limunovu soku. Promiješajte. Zatim umiješajte maslinovo ulje. U zdjeli pomiješajte sve sastojke i dodajte preljev. Salatu začinite neposredno prije konzumacije.
6. Egipatska salata od jaja
Sastojci:
- 2 jaja
- sok jednog limuna
- 1 žličica tahinija
- 1 crveni luk, nasjeckan
- 1 žlica ulja
- 3 režnja češnjaka, nasjeckana
- 1 žličica mljevenog kumina
- 1/2 žličica sjemenki kumina
- 400 g kuhanog šarenog graha, ostavite malo tekućine
- zelena salata, količina po želji
- 2 rajčice
- peršin, papar i sol
Priprema:
Skuhajte jaja, očistite i narežite.
Pomiješajte 1 žličicu limunova soka i 3 žlice vode te dodajte tahini kako biste napravili preljev.
Na ulju prepržite luk i češnjak dok ne omekšaju, dodajte kumin i sjemenke te grah. Dodajte i malo tekućine u kojoj se kuhao grah ili one iz konzerve u kojoj je stajao. Po potrebi dodajte limunova soka i začina radi okusa.
Na tanjur stavite zelenu salatu te mješavinu s grahom, dodajte jaja i narezanu rajčicu. Začinite po želji.
7. Salata s bijelim grahom, celerom i koprom
SASTOJCI ZA PRELJEV:
- 1 češanj češnjaka
- 1 srednji limun
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žličica soli
- pola žličice meda
SASTOJCI ZA SALATU:
- 3 stabljike celera
- 1 mali crveni luk
- nekoliko cherry rajčica
- sjeckani peršin
- 2 žlice sjeckanog svježeg kopra
- velika konzerva bijelog graha
- parmezan ili sir pecorino
- mljeveni papar
PRIPREMA:
Prvo pripremite preljev. Nasjeckajte češnjak, iscijedite limun i naribajte koricu limuna. Dodajte maslinovo ulje, sol i med te sve promiješajte.
Za salatu nasjeckajte celer, luk i rajčice. Dodajte peršin i kopar. Isperite i dodajte konzerve graha te sve pospite parmezanom.
Poslužite s još sira i crnog papra.
8. Salata s orašastim plodovima
SASTOJCI:
- 150 g matovilca ili pola salate puterice
- 20 g orašastih plodova (sitno sjeckani lješnjaci ili bademi)
- 1 naranča
- 1 jabuka
- 1 crvena paprika
- 2 žličice chia ili sjemenki lana
PRIPREMA:
Sastojke narežite na manje komadiće i pomiješajte. Sve začinite limunom, a uz salatu svakako popijte i čašu vode.
9. Salata od brokule
Sastojci:
- 1 velika brokula – očišćena i narezana na komadiće
- 2-3 komada sušene rajčice
- ½ šalice nasjeckanog mladog luka
- ½ šalice mrvljenog feta sira
- ½ šalice nasjeckanih badema
Preljev:
- ¼ šalice maslinova ulja
- 2 žlice limunova soka
- 1 režanj češnjaka, nasjeckan
- prstohvat sušenog origana
- 1 žličica meda
- 1 žličica senfa
- sol i papar po želji
Priprema:
Skuhajte brokulu, i pomiješajte s lukom, rajčicama, sirom i bademom. Sastojke za preljev pomiješajte i prelijte ohlađenu brokulu.
10. Povrtna salata s tjesteninom
Sastojci:
- 150 g durum tjestenine
- 2 rajčice
- 1 češnjak
- 1 krastavac
- 1 crvena paprika
- crne masline
- sok od limuna
- 100 g feta sira
- maslinovo ulje
Priprema:
Papriku popržiti na tavi, dok se tjestenina kuha. U veliku zdjelu, nasjeckati rajčicu, češnjak, krastavce, crvene paprike, masline i dodati kuhanu tjesteninu. Kao začin, dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, malo soli i papra. Kako bi se okusi bolje sjedinili, ostavite smjesu da odstoji sat vremena. Prije serviranja, pospite feta sirom.
Nutricionistica otkrila 3 recepta za doručak koji pomažu u mršavljenju
Foto: Shutterstock