Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ljetni recepti za hranjiva, jednostavna i brza jela s tjesteninom

Ljeto je vrijeme velikih vrućina za vrijeme kojih se najbolje hraniti laganom i lako probavljivom hranom, no to ne znači da moramo izostaviti naša najdraža jela s tjesteninom.

Tjestenina je bogata ugljikohidratima koji mogu usporiti i otežavati probavu. Ekozona integralne i durum tjestenine proizvedene su iz cjelovitog zrna i ne sadrže jaja, zbog čega su izvrsna zamjena za običnu tjesteninu.

Tjestenina sadrži izuzetno visoki udio vode i ugljikohidrata koji su jedan su od najboljih izvora energije za naš organizam. Sporije oslobađaju energiju i zahvaljujući njima sposobni smo izdržati dnevne tjelesne i mentalne izazove.

Za vruće ljetne dane idealni obroci su oni koji se pripremaju u svega nekoliko minuta, a sadrže cjelovite i hranjive sastojke. Budući da je ljeto obiluje svježim voćem i povrćem u nastavku Ekozona donosi inspiraciju za nekoliko jela s tjesteninom.

Salata od krumpira inspirirana sendvičem – savršen ljetni obrok

ŠPAGETI SA DOMAĆIM PESTOM OD BOSILJKA

  • 500 g integralnih špageta 
  • 4 l vode
  • ½ žličice soli
  • 2 šalice lišća bosiljka 
  • 1 šalica oraha 
  • ½ šalice dimljenog tofua
  • 1 režanj češnjaka 
  • 3 žlice maslinovog ulja

Priprema:

Operite i osušite bosiljak te odvojite stabljike. U mikseru usitnite lišće te dodajte orahe, sir, češnjak i ulje. Dobit ćete šalicu i pol ukusnog pesta kojeg možete tjedan dana čuvati u staklenci. Stavite špagete u posoljenu kipuću vodu i kuhajte ih 15 minuta. Procijedite i isperite hladnom vodom. Prelijte pestom.

TJESTENINA S RAJČICAMA I MOZZARELLOM

  • 200 g integralne tjestenine 
  • 200 g cherry rajčica 
  • ½ žlice ulja
  • 100 ml pasirane rajčice
  • 100 g mozzarelle
  • ½ žličice soli
  • prstohvat papra

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Tjesteninu skuhajte tako da ostane al dente. U nauljenu vatrostalnu posudu stavite tjesteninu. Pomiješajte je s pasiranom rajčicom i prepolovljenim cherry rajčicama pa posolite i popaprite. Po svemu raspodijelite mozzarellu i zapecite u pećnici 10-ak minuta.

POVRTNA SALATA S TJESTENINOM

  • 150 g durum tjestenine 
  • 2 rajčice
  • 1 češnjak
  • 1 krastavac
  • 1 crvena paprika
  • crne masline
  • bijeli grah
  • sok od limuna
  • 100 g feta sira
  • maslinovo ulje

Priprema:

Papriku popržiti na tavi, dok se tjestenina kuha. U veliku zdjelu, nasjeckati rajčicu, češnjak, krastavce, crvene paprike, masline i dodati kuhanu tjesteninu. Zatim ubacite grah i lagano pomiješajte. Kao začin, dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, malo soli i papra. Kako bi se okusi bolje sjedinili, ostavite smjesu da odstoji sat vremena. Prije serviranja, pospite s feta sirom.

Juha od krastavaca: Jelo gotovo za 15 minuta, a osvježit će vas za najvećih vrućina

Dobar tek!

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo