Hrana i recepti

Hrana i recepti

3 načina na koja možete provjeriti je li kruh stvarno pečen

Shutterstock

Kako provjeriti je li nešto pečeno ako ne smijete proviriti u pećnicu?

Kad je u pitanju kruh, postoje tri načina na koja možete sigurno provjeriti je li vaš kruh pečen.

1. Vizualno – što više pečete namirnice, bit ćete bolji u procjenjivanju i dobro znati kako kruh treba izgledati kad je pečen. Uglavnom se to zna prema kori kruha koja bi trebala biti suha, tvrda uz tamno zlatno smeđu boju s pokojom tamnom mrljom. Ako je korica svijetla, potrebno joj je još malo vremena. U svim je receptima obično navedeno kako bi kruh trebao izgledati kad je pečen pa koristiti upute dok ne postanete majstor u pripremi kruha!

Ove namirnice jednostavna su zamjena za kvasac i sigurno ih imate kod kuće

2. Dotaknite dno kruha – izvadite kruh iz pećnice i okrenite na drugu stranu te lupite prstima dovoljno jako kako biste provjerili je li gotov. Ako čujete prazan zvuk, kao da je unutra šupljina, onda je kruh gotov. Ako vam je ovo prvi put da se koristite ovom tehnikom, isprobajte kruh svakih par minuta pred kraj dok ne shvatite samo kako se zvuk mijenja.

3. Poslužite se kuhinjskim termometrom – stavite ga u sredinu kruha kako biste provjerili. Kruh bez dodataka bi trebao biti gotov kad je temperature 190 stupnjeva u sredini, a ako ste mu dodali maslac ili mlijeko, kruh je gotov kad mu je temperatura oko 200 stupnjeva Celzijevih.

Pripremite fina peciva bez kvasca u samo 30 minuta!

Ako niste sigurni, bolje ga je peći par minuta dulje nego krače, a dodatnih 5 minuta neće uništiti kruh, a najgore što se može dogoditi jest da će kruh biti malo više suh s vanjske strane.

Ako vam se često dogodi da vam hrana nije dovoljno pečena ili vam sve zagori, provjerite temperaturu u pećnici termometrom kako biste znali da je ispravna.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo