5 grešaka koje stalno ponavljate kad kuhate – profesionalni kuhari savjetuju kako ih jednostavno izbjeći - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

5 grešaka koje stalno ponavljate kad kuhate – profesionalni kuhari savjetuju kako ih jednostavno izbjeći

Foto: shuterstock

Bez brige, greške se dogode i profesionalcima

Zaboravljate li često posoliti tjesteninu kad se kuha, a noževe nikad ne oštrite? Šefovima kuhinje se na neke stvari „diže kosa na glavi“, ali na sreću su i tu kako bi nam pomogli da kuhamo kao pravi profesionalci.

1. Ne važete sastojke

Shari Tanaka, šefica kuhinje iz New Yorka naglašava koliko je važno vagati sastojke prije kuhanja, posebno ako pečete kolače. „Ako želite optimalnu interpretaciju recepta onda je važno mjeriti sastojke“, ističe. Ne samo da će recept ispasti bolje, već će i jelo biti teksture kakve treba biti, a to se najviše odnosi na deserte za koje se sastojci jednostavno moraju vagati.

2. Nemate strpljenja

King Phojanakong, Šef kuhinje iz New Yorka smatra kako je manjak strpljenja jedna od najvećih grešaka pri kuhanju. Zna da je to vrlina nekolicine, ali možete lako izoštriti tu vještinu.

Princeza Diana je odbijala crveno meso, a kraljica vječno kasni na objede – tajne kraljevske obitelji otkriva bivši šef kuhinje

Kako biste testirali svoje strpljenje, savjetuje da prestanete vrtiti i stiskati hranu kuhačom dok se kuha. Posao kuhanja prepustite posudi, pa ako pečete pileća prsa, nemojte ih bosti vilicom i prekretati već ostavite da se peče koliko je potrebno. Priznajte da savjet ne može biti jednostavniji…

3. Ne provjeravate okus hrane

Osim strpljenja, potrebna je i predanost pa će svaki šef kuhinje naglasiti kako je isprobavanje okusa najvažnija stavka prije posluživanja obroka. Tko ne prati okus, često će poslužiti preslanu ili neslanu hranu, a o začinima da ni ne govorimo.

4. Grahorice ne kuhate kako treba

Missy Chapman-Smith, šefica kuhinje i edukator na kulinarskoj školi u Los Angelesu je iznenađena koliko ljudi ne zna kako se pravilno postupa s grahoricama. Svoje učenike savjetuje kako ih je najbolje namočiti 24 sata prije kuhanja, osim što će se brže i bolje skuhati, vaš trbuh neće patiti od nadutosti.

Ovaj obrok nutricionistica priprema redovito i tvrdi da je to najbolji recept za špagete

5. Krivo pripremate povrće

Jazz Singsanong, šef kuhinje u Los Angelesu savjetuje da je pri pripremi povrća najvažnije da se ulje na tavi jako dobro zagrije, a povrće je potrebno začiniti prije obrade. Uz to, potrebno je samo par minuta da bude spremno za jelo, ako se ovako priprema.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo