Jela bez glutena i laktoze bila su tema kulinarske radionice u Akademiji zdravog kuhanja koju organiziraju Ordinacija.hr, Večernji list i Centar za kulturu prehrane.
Nakon što je doznala da joj suprug ima intoleranciju na gluten i laktozu, Zagrepčanka Vesna Knez morala je iz temelja promijeniti svoje recepte i način kuhanja. A kako bi još više obogatila znanje o jelima bez laktoze i glutena, prijavila se na Akademiju zdravog kuhanja.
Ugodno iznenađenje
“Ugodno sam se iznenadila kad sam shvatila da jela bez glutena i laktoze mogu biti raznovrsna. Otkrivam nove namirnice koje sam prije potpuno zanemarivala u kuhanju, a koje su također jako ukusne”, kaže Vesna koja je na Akademiji zdravog kuhanja s ostalim polaznicima pripremala namaz od slanutka, kruh bez brašna, krem juhu od poriluka s prepečenim tofuom i indijskim oraščićima, kolač od čokolade te razna druga jela koja su drukčija, ali ukusna i jednostavna za pripremu.
“Iznenadilo me kako je lako napraviti kruh, i to od oraha, lana i agavina sirupa”, rekla je pak polaznica Matea Galić, koja je istaknula da je na radionicu došla jer je čula puno dobrih iskustava poznanika koji su prešli na bezglutensku prehranu. Kako kaže, nisu gladovali, a osjećaju se puno bolje.
Da prelazak na zdraviji i raznovrsniji način prehrane može donijeti puno dobrobiti organizmu potvrdila je i voditeljica Akademije Vanja Varga.
Prezimi zdravo i vitko
Radionice u suradnji s Intersparom održavaju se ponedjeljkom i srijedom od 18 do 20 sati u Centru za kulturu prehrane, Nazorova 18, Zagreb. Uključuju pripremu hrane, praktičnu primjenu znanja s predavanja i diskusiju, a najbolji dio je taj da sve što skuhate – pojedete.
Nakon radionica “Organska klopa – recept zdravlja za sve generacije” i “Zdravo, brzo, vege!” krajem prošle godine te siječanjskih radionica “Bez glutena i laktoze, molim!”, u veljači počinju radionice “Prezimi zdravo i vitko!” koje će se održati 1. 2., 3. 2., 8.2. i 10. 2. 2016.
Cijena jedne radionice iznosi 150 kuna po osobi, a prijaviti se možete na info@kulturaprehrane.hr ili na tel. 01/481-4466.
Stela Lechpammer
Foto: Petar Glebov/Pixsell