Jede vam se nešto domaće, slatko, voćno i preukusno? Ovaj recept kao stvoren je za uživanje!
Za ovaj desert ne treba vam puno vremena niti sastojka, a oduševit će vas, obitelj, prijatelje…
Sastojci za tijesto:
- 200 grama brašna
- 1 žlica šećera
- 1/4 žličice soli
- 200 grama hladnog maslaca
- 1/4 šalice hladne vode
Priprema tijesta:
Zamijesite brašno, šećer i sol. Dodajte maslac i ponovo promiješajte. Dodajte dvije žlice vode. Nema veze ako vam ostanu veći komadići maslaca. Ako je tijesto suho dodajte još vode, ali žlicu po žlicu.
Spljoštite tijesto u disk. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite da se ohladi oko pola sata do sat vremena.
Jednostavni voćni kolač koji se peče u tavi spas je za nedjeljni ručak
dodatno:
- 4 breskve srednje veličine narezane na osmine
- pola žlice ekstrakta badema
- prstohvat soli
- nekoliko žlica smeđeg šećera
- 1 žlica škrobnog brašna
- 100 grama malina (po želji)
- 1 veliko jaje
Priprema galette:
Zagrijte pećnicu. Razvaljajte tijesto u krug, najlakše na papiru za pečenje. Od ove količine možete napraviti dvije galette.
U zdjeli pomiješajte breskve s ekstraktom badema, soli i dvije žlice šećera. Posipajte šrobno brašno i ubacite maline.
Smjesu stavite na tijesto i ostavite par centimetara prostora naokolo. Zavrnite tijesto preko voća.
Umutite jaje i premažite rub tijesta te posipajte s ostatkom smeđeg šećera.
Pecite dok galetta ne poprimi zlatno-smeđu boju, 40 do 45 minuta.
Anemični ste i nedostaje vam željeza? Pomaže kremasti napitak od samo 4 sastojka
M. P.
Foto: Shutterstock