Ako vam nedostaje energije, ovaj neobičan i jednostavan doručak spasit će dan

Poširano jaje

Doručak bi trebao biti jednostavan obrok - s jednostavnim namirnicama i brzom pripremom. Na taj način nećete ga preskakati.

Ideja koju vam danas donosimo uključuje batat - namirnicu bogatu vitaminima A i C, B6, magnezijom i kalijem te jaje kojim u ovom doručku osiguravamo proteine zatim tahini i zeleno lisnato povrće. Sve ove namirnice (od kojih većinu možda inače ne jedete za doručak) osigurat će vam izbalansiran obrok, a možete ga jesti i kao ručak te večeru. 

Tost od batata

Sastojci:

  • 2 veća batata
  • 1 žlica limunova soka
  • 2 žlice tahinija
  • prstohvat soli
  • zelena salata endivija (ili prema izboru)
  • 2 velika jaja
  • svježe mljeveni papar

Priprema:

Narežite batat na šnite - otprilike debljine tosta. Stavljajte ih u toster po dvije i zagrijte na najvišu temperaturu. Kada su gotove, okrenite i stavite ponovo u toster te ponovite postupak.

Postupak ponovite još jednom odnosno dok batat ne poprimi smeđu boju. 

Batat možete i peći u pećnici na otprilike 180 stupnjeva oko 15 minuta. 

U zdjeli pomiješajte sok od limuna, tahini, sol i dvije žlice vode. 

Ubacite u smjesu salatu i promiješajte te ostavite sa strane. 

Na kraju pripremite poširana jaja - zavrijte vodu u većem loncu. Jaje razbijte u manjoj zdjeli i nježno ga dodajte u vrelu vodu koju ste prethodno promiješali. Jaja kuhajte oko dvije do četiri minute. Jaja ocijedite na papirnatim ručnicima. 

Na tanjur stavite pečeni batat, dodajte salatu i na kraju poširano jaje te sve začinite svježe mljevenim paprom.

M. P.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!