Zašto bi palačinke bile punjene “samo” čokoladom ili marmeladom?
Nakonšto smo vam predstavili slavnu prošlost simbola ljubavi, sreće i plodnosti, dunje (Dunja: zabranjeni poziv iz rajskog vrta), donosimo vam još jedan recept po preporuci časopisa Iće&piće.
Sastojci:
- dvije dunje
- 40 grama šećera
- 400 mililitra mlijeka
- 20 grama maslaca
- jedno jaje
- 120 grama brašna
- dvije žličice praška za pecivo
- četvrtina žličice mljevenog đumbira
- četvrtina žličice mljevenog cimeta
- četvrtina žličice soli
- šećer u prahu
Priprema:
1. Oguljene dunje koje ste očistili od koštica i narezali na kocke kuhajte pokrivene 30–40 minuta sa šećerom i 125 ml vode na laganoj vatri dok ne omekšaju i dok tekućina potpuno ne ispari. U blenderu ili štapnim mikserom napravite grubi pire od dunja tako da ostane pokoji cijeli komad voća. Ostavite da se ohladi.
2. U veliku posudu stavite pire od dunja, dodajte mlijeko, rastopljeni maslac i lagano tučeno jaje te promiješajte. Prosijte brašno, prašak za pecivo, cimet, đumbir i sol i dodajte smjesi od dunja te dobro promiješajte.
3. Zagrijte tavu, lagano je nauljite, za svaku palačinku stavite u nju dvije velike žlice tijesta. Ostavite dovoljno prostora da se tijesto raširi. Nakon tri minute, nakon što se na površini pojave mjehurići, okrenite palačinku i pecite još tri minute. Pospite šećerom u prahu i odmah poslužite.
Dobar tek!
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock