Nikad nisam upoznala nekoga tko ne voli čokoladu, tako da pretpostavljam da će mnoge od vas razveseliti što je na redu opet neki čoko desert. Iako, obećajem, uskoro slijedi i nešto slano 🙂
Ali, sad se vratimo cupcakesima! Za njih vam treba:
- 150 grama tamne čokolade
- 200 grama brašna
- 200 grama smeđeg šećera
- šest velikih žlica kakaa
- 100 ml ulja
- 100 ml kiselog vrhnja ili milerama
- 100 ml mlijeka
- dva jaja
- jedna velika žlica arome vanilije
Za ganache je potrebno :
- 100 grama kvalitetne tamne čokolade
- 110 grama slatkog vrhnja
- žlica maslaca
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Usitnite čokoladu na sitne kockice, a 20-ak većih dijelova ostavite sa strane.
U posudu za miksanje stavite brašno, kakao, šećer, ulje, kiselo vrhnje/mileram, mlijeko, ekstrakt vanilije i dva jaja. Sve zajedno miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim u to ručno umiješajte komadiće čokolade.
Rasporedite smjesu u kalup za muffine (ja sam ih radila u mini kalupima za muffine) i dodajte po jedan veći komadić čokolade u svaki (još nepečeni) cupcake.
Pecite 15 – 20 minuta, ovisno o jačini pećnice, kad je gotovo pustite da se ohladi i premažite čokoladnim ganacheom ili jednostavnije… navalite na njih! 🙂
Ganache
Čokoladu naribajte, slatko vrhnje zagrijavajte na laganoj vatri ali pazite da ne zavrije, zatim ga prelijte preko čokolade. Miješajte dok se čokolada ne otopi, zatim u to dodajte žličicu maslaca dok ne dobijete lijepu, glatku smjesu.
Ana Surać
Steamy,
creamy…