Hrana i recepti

Hrana i recepti

Bulgur je savršen dodatak mnogim jelima – evo kako ga jednostavno pripremiti

Shutterstock

Ako još niste pripremali bulgur, vrijeme je da naučite kako.

Bulgur je ne samo odličan izvor vlakana, nego je i bogat kalijem i B vitaminima. Također sadrži nešto željeza i kalija. Premda je hranjiva, ta žitarica sadrži malo masnoća i kalorija. 

Bulgur pšenica sadrži iznimno visoku razinu mineralnih tvari. Ona je bogata željezom, fosforom, cinkom, manganom, selenom i magnezijem. Spomenuta je žitarica savršeni dodatak svakom obroku koji obiluje nitratima poput hot-doga ili prerađene hrane. Vlakna iz bulgura pomažu održavanju uredne probave. Kalij pomaže normalizaciji visokog krvnog tlaka. Vitamini B općenito su potrebni za pretvaranje hrane u energiju. Bulgur se može jesti samostalno, ali je i odličan prilog mnogim jelima i salatama, a možete njime i puniti razno povrće, poput gljiva ili patlidžana. 

S toplim, hladnim ili bez mlijeka? Kakvu kavu pijete može otkriti puno o vašoj osobnosti

Za kuhanje bulgura potrebno vam je 20 minuta i samo 5 minuta pripreme. 

Potrebni sastojci: 

  • 170 g bulgura, fino mljevenog 
  • malo soli
  • maslinovo ulje 

Priprema: 

  1. Bulgur stavite u posudu i dodajte oko 250 ml vode (po potrebi više) i sol. 
  2. Na tavu stavite malo ulja te dodajte bulgur i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 12 minuta.
  3. Maknite s vatre i ostavite u poklopljenoj posudi da stoji 10 minuta, pomiješajte vilicom, možete ga dodati salatama ili obroku po izboru i odmah poslužiti.

Dobar tek! 

Ovo je 5 najboljih obroka za gubitak masnih naslaga na trbuhu, tvrdi nutricionistica

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo