Tko od vas može odoljeti domaćem džemu? Ako ste ljubitelj slatkog namaza, pripremite džem od aronije koji će upotpuniti vašu zimnicu i čuvati vaše zdravlje tijekom zimskih mjeseci!
Aronija je supervoće i antioksidans koji jača imunitet i povoljno djeluje na cirkulaciju i krvnu sliku. Raste u obliku grma prekrasnih bijelo-ružičastih cvjetova koji krajem ljeta donose crno-ljubičaste bobice bogate biološki aktivnim spojevima – sadrži ih preko 300, a neki od njih su antocijani, proantocijani i bioflavanoidi, esencijalne aminokiseline, minerali, vitamini…
Zašto ne iskoristiti ovu malu riznicu zdravlja za poslasticu poput džema…
Potrebni sastojci za džem od aronije
- 1kg zrelih bobica aronije
- sok jednog limuna
- 350 g šećera
- 2 velike jabuke
Priprema:
- Bobice aronije stavite u tavu te dodajte malo vode i sok od limuna
- Kuhajte na slaboj vatri miješajući dok ne omekšaju (30-ak minuta)
- Narežite jabuku na komade (izvadite koštice) te kuhajte u posebnoj tavi u malo vode dok potpuno ne omekšaju. Izmiješajte jabuke u pire.
- U aroniju dodajte šećer te pire od jabuka
- Sve stavite na vatru te miješajte dok se kuha. Nakon 15 minuta džem je gotov.
Spremanje u staklenku
- Operite staklenke te ih stavite u pećnicu (zagrijanu na 140 stupnjeva Celzijevih) na 10 minuta.
- Napunite staklenke dok je džem vruć te odmah dobro zatvorite poklopcem. Kada se ohladi spremite ga na hladno i tamno mjesto. Dobro pripremljen džem možete koristiti godinu dana.
Dobar tek!
Napravite marmeladu od dunje i šipka ili od manga i kivija
Ana A.
Foto: Shutterstock