Već dugo, dugo vremena, na nekoj mojoj zamišljenoj “to do” listi stoji ova neobično ukusna i fina juha od luka, specijalitet francuske kuhinje…
Potrebni sastojci (za 4 osobe):
800 g luka (kapule)
1 žlica maslaca
1 l mesnog temeljca (može i kocka)
250 ml suhog bijelog vina
1 režanj češnjaka
1/2 žličice suhog timijana
prstohvat muškatnog oraščića
prstohvat mljevenog kima
papar, sol
12 kriški baguettea
120 g sira Grojera
Postupak:
1. Luk oljuštite i narežite na tanke kolutove. U loncu zagrijte jednu žlicu maslaca, pa pirjajte luk povremeno miješajući, dok ne postane staklast. Ulijte jednu litru mesne juhe i 250 ml kvalitetnijeg suhog bijelog vina. Dodajte protisnuti češanj češnjaka, pola žličice majčine dušice (timijana) i po prstohvat muškatnog oraščića i kima. Kuhajte polupoklopljeno na laganoj vatri 30-ak minuta.
2. Pećnicu zagrijte na 200 °C. Izrežite 12 kriški francuskog baguettea i tostirajte na malo maslaca. Svaku krišku tostiranog baguettea pospite s po malo naribanog sira grojera. Juhu posolite, popaprite i premjestite u četiri vatrostalne zdjelice. Na svaku porciju stavite po 2-3 kriške baguettea posutog sirom i zapecite u pećnici kroz 10-ak minuta. Prije posluživanja pospite svježe mljevenim paprom. Po želji ukrasite svježom majčinom dušicom.
Nada Duhović
Just good
food