Iako su fritule dalmatinski specijalitet, zbog brze pripreme i specifičnog okusa i mirisa, omiljena su poslastica svakog doma.
Donosimo vam recept za jednostavnu i brzu pripremu fritula
Potrebni sastojci:
- ½ kg oštrog brašna
- 4 žlice šećera
- 2 jaja
- Prstohvat soli
- vanili šećer
- naribana korica cijelog limuna
- 2 jušne žlice rakije ili ruma
- 2 jogurta od 180 g
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
- Pomiješati jaja, brašno, šećer, sol, koricu limuna te dodati rum i jogurt. Umiješati sve sastojke da se dobije glatka smjesa.
- Ukoliko vam se smjesa čini rijetka, slobodno dodajte malo brašna.
- Smjesu odvajate čajnom žličicom i stavljate u vruće ulje dok se ne formiraju fritule te pržite dok lagano ne požute. Žlicu prethodno umočite u posudu s uljem da se smjesa ne zalijepi za njih.
- U posudu stavite toliko fritula da se imaju mjesta “napuhnuti” i same okrenuti.
- Kada su gotove, treba ih izvaditi da se ocijede na papirnatom ručniku, te ih posipati šećerom u prahu.
Bakine krafne s pekmezom od marelice, a bez glutena
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Dobar tek!
A. Abrahamsberg