Znamo da ih ima puno vrsta, iz različitih podneblja i sa raznovsnim začinima i dodatcima. Nama najpoznatije opet su one dalmatinske s dodatkom ruma ili rakije, suhim grožđem ili jabukama. Znamo da još postoje primoštenske, toskanske, venecijanske, splitske, brze, zobene, integralne, s kakaom ili čokoladom, punjene…
Eh, ove moje napravljene su sa svježim mekim domaćim sirom i moram vam reći da odlično pašu i prava su poslastica u ove hladne jesenske dane
Sastojci:
450 g svježeg kravljeg sira
- 2 jaja
- 50 g maslaca
- 250 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- malo soli
- 1 žličica naribane limunove korice
- ulje za prženje
- šećer u prahu i vanilin šećer za posipanje
Priprema:
1. Sve sastojke prije same pripreme prilagodite na sobnu temperaturu. U posudu stavite svježi kravlji sir, dodajte jaja i maslac pa miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, malo soli i svježe naribanom koricom limuna. Dobro ga umiješajte u smjesu sa sirom. Miješajte kuhačom dok ne dobijete čvrsto tijesto.
2. Ulje zagrijte u manjoj i dubljoj tavi. Žlicom grabite tijesto i lagano spuštajte u zagrijano ulje. Kako bi vam se smjesa bolje odvajala, između prženja žlicu možete umočiti u mlaku vodu. Fritule pržite do zlatno žute boje, a zatim ih okrenite i pržite i s druge strane. Gotove iz ulja vadite šupljikavom žlicom koja propušta ulje. Stavljajte ih na papirnati kuhinjski ručnik koji će upiti višak ulja.
3. Fritule poslužite vruće, uvaljane u smjesu vanilin i šećera u prahu.
Nada Duhović
Just good
food