Ova osvježavajuća mediteranska juha osvojit će vas na prvo kušanje!
Gazpacho je španjolsko jelo od povrća, na bazi rajčice. Poslužuje se hladno, a iako najbolje osvježava u toplim danima, nema razloga zašto ovo jelo ne raditi češće!
Potrebno vam je:
2 rajčice
1 žuta paprika
1 zelena paprika
1 mrkva
1 krastavac
400 g (starog) kruha
½ čaše octa
4 žlice maslinovog ulja
bijeli papar, sol
Priprema:
1. Operite i očistite povrće. Papriku narežite na komadiće, a kruh na kockice (ostavite po strani jednu šaku). Preostali kruh namočite u litri vode.
2. Ogulite krastavac – četvrtinu narežite na kriške, a ostatak na kockice. Kriške ostavite po strani. Ogulite rajčice, odstranite im sjemenke i narežite na komadiće.
3. Mrkvu ostružite i narežite na kockice. U mikser stavite namočeni kruh i ocat i izmiksajte.
4. Dodajte ulje i povrće, ostavljajući po strani žlicu žute i zelene paprike. Izmiksajte, posolite i popaprite.
5. Prebacite gazpacho u posudu za juhu, dodajte četvrtinu krastavca narezanog na kriške i dvije žlice nasjeckane paprike. Ostavite u hladnjaku i u trenutnku posluživanja dodajte komad leda.
S.J.