Bez obzira je li kuhana, pečena, pržena ili sušena, hobotnica predstavlja pravu gastronomsku poslasticu jer se jede u posebnim prilikama.
Mnogo je recepata za salatu od hobotnice. Neki podrazumijevaju uranjanje hobotnice u hladnu vodu, neki u vruću, neki “dozvoljavaju” samo krumpir i češnjak, neki “svo živo” povrće… Za koju god se odlučili, sigurno smo da ćete uživati u ovom posebnom jelu.
Sastojci:
- jedna hobotnica (za dvije osobe)
- jedan svježi krastavac
- četiri režnja češnjaka
- lovorov list
- dvije rajčice
- jedna paprika
- manja šaka maslina bez koštica
- jedan luk
- feta sir
- maslinovo ulje
- crveni vinski ocat
- majčina dušica
Priprema:
1. Hobotnici izvadite oči i zub te je dobro očistite od crnila i isperite pod mlazom vode. Stavite je kuhati u pun lonac hladne vode. Dodajte dva cijela režnja češnjaka, lovorov list, papar u zrnu i dvije žlice alkoholnog octa. Ostavite neka se kuha najmanje sat vremena. Kada je gotova, hobotnica mora biti mekana i nimalo žilava.
2. Izrežite krakove i uklonite pipke s rozim dijelom kože. Taj ćete zadatak lakše obaviti ako je hobotnica mokra. Krakove i tijelo narežite na ploške veličine pola centimetra-centimetar.
3. Rajčice i papriku narežite na kockice, krastavac na ploške, luk na tanke kriške, a masline prepolovite. Preostala dva režnja češnjaka usitnite ili protisnite.
4. Pomiješajte svo povrće i narezanu hobotnicu u velikoj zdjeli, prelijte maslinovim uljem, crvenim vinskim octom te obilno posipajte majčinom dušicom ili origanom. Na kraju rukama raskomadajte feta sir.
Dobar tek!
K. Pužar