Nova knjiga “Paradoks dugovječnosti” pomoći će vam da živite zdravije, kvalitetnije, ali i dulje.
Od trenutka kada dođemo na svijet naše stanice započinju proces starenja. No starenje ne mora nužno značiti i kopnjenje. U „Paradoksu dugovječnosti“ renomirani kardiolog i kirurg dr. Steven R. Gundry, autor uspješnice „Paradoks biljaka“, iznosi inovativan plan za dug i zdrav život.
Smatrajući da nikada nije prekasno za promjenu prehrane i načina života, dr. Gundry prilaže nutricionistički plan i plan novih životnih navika koji će održavati zdravlje vaše utrobe i osigurati vam ugodan i zdrav život desetljećima nakon. Ovaj progresivan i inovativan uvid u znanost o procesu starenja predstavlja nove načine kako izbjeći i izokrenuti mogućnost obolijevanja te jednostavne trikove koji će vam pomoći u tome da se osjećate mlađe i vitalnije.
Kardiolog dr. Steven R. Gundry već se četrdesetak godina uspješno bavi medicinom te je svoje znanje usmjerio na unapređenje ljudske prehrane. Danas radi kao voditelj i osnivač Međunarodnog instituta za srce i pluća te Centra za restorativnu medicinu u Kaliforniji te ondje svakodnevno pomaže pacijentima kontrolirati težinu, brinuti o zdravlju i održavati dovoljnu količinu energije kroz specifičan plan prehrane.
Iz njegove najnovije knjige izdvajamo recept za jednostavnu, zdravu i brzu juhu.
Ovu je juhu najbolje pripremiti s temeljcem s parmezanom jer se tako odlično istakne okus cvjetače. Ako volite juhu s porilukom ili krumpirom, ova će juha biti baš za vas. Usto, puna je zdrave kupusnjače cvjetače i maslinova ulja koje hrani mozak.
Recept za kruh iz kamenog doba bez brašna i kvasca – jednostavan, hranjiv i zasitan
Gusta juha od cvjetače s parmezanom
Za 6 osoba:
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 1 slatki luk,sitno nasjeckan
- 2 stabljike celera, nasjeckane
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 velike cvjetače, narezane na cvjetiće duge 5 cm
- ½ žličice svježe naribanog muškatnog oraščića
- 1 žličica sitne morske soli (po ukusu)
- 2 žličice krupnije mljevenog crnog papra
- 1 žlica bijele miso paste
- 1 l temeljca od gljiva ili temeljca s parmezanom
- ½ l kokosova mlijeka 20 g naribanog parmezana ili prehrambenog kvasca
- 1 lovorov list
- Sitno nasjeckani vlasac ili timijan za ukras
Priprema:
Na srednje jakoj vatri ugrijte maslinovo ulje u većem loncu. Dodajte luk, celer, češnjak i cvjetaču te muškatni oraščić, sol i papar. Pirjajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje. Dodajte miso pastu i nastavite miješati sve dok se pasta ne poveže s drugim sastojcima. Ulijte temeljac i kokosovo mlijeko, dodajte parmezan i lovorov list. Kuhajte poklopljeno 35 do 45 minuta dok cvjetača ne bude posve mekana. U blenderu ili štapnim mikserom izmiješajte sastojke u glatku smjesu (u blender stavljajte dio po dio smjese). Juhu vratite na vatru i kuhajte još 10 do 15 minuta. Ako je prevište gusta, dodajte malo vode. Kušajte i po potrebi dosolite. Poslužite s nasjeckanim začinskim biljem ili parmezanom.
Temeljac s parmezanom
Ovaj temeljac gotovo mesnog okusa izvrstan je način da iskoristite koru parmezana, a ona je bogata korisnim spermidinom. Možete ga upotrijebiti kao osnovu za juhe, u jelima s “rižom” od cvjetače i u svakom jelu za koje je potreban temeljac.
Sastojci:
- 60 ml ekstradjevičanskog maslinova ulja
- 1 glavica češnjaka s ljuskom, prerezana poprečno po sredini
- 1 luk, narezan na osmine
- 1 vezica svježeg timijana (oko 20 g)
- 1 manja vezica svježeg peršina (oko 20 g)
- 1 lovorov list
- 1 žlica crnog papra u zrnu
- korica 1 limuna
- 250 ml suhog bijelog vina
- 450 g kore parmezana
Priprema:
U većem loncu na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje.
Dodajte češnjak (s prerezanom stranom okrenutom na dolje) i luk te pržite dok ne dobije boju i puste arome.
Dodajte timijan i peršin i pržite još 2 minute.
Dodajte lovorov list, papar u zrnu, limunovu koricu, vino i koru parmezana. Uz često miješanje kuhajte dok se parmezan ne počne topiti.
Dodajte oko dvije litre vode, smanjite vatru, poklopite i lagano kuhajte 90 minuta.
Potom nepoklopljeno kuhajte još 20 minuta.
Procijedite i odmah poslužite, stavite u hladnjak na najviše tjedan dana ili držite u zamrzivaču najdulje 3 mjeseca.
Juha od poriluka za dug život – obožavat će je i oni koji inače ne vole ovo povrće
M. P.
Foto: Shutterstock, Arhiva