Ova veganska i bezglutenska juha oduševit će vas kombinacijom okusa batata i cimeta.
Juhu od batata i cimeta možete poslužiti kao predjelo, ali i kao kompletan zimski obrok. Priprema je vrlo jednostavna, a potrebno vam je desetak lako dostupnih namirnica.
Sastojci:
- 2 batata
- 1,5 žlice maslinova ulja
- 1 luk
- 3 češnja češnjaka
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 žličica cimeta
- malo muškatnog oraščića
- prstohvat kajenkog papra
- sol i papar po ukusu
Juha od bundeve – jedini recept koji će vam ikada trebati
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Oguljeni, očišćeni i narezani batat posložite na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
- Pecite batat oko 25 do 35 minuta odnosno dok ne omekša.
- Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu i dodajte nasjeckani luk. Neka se kuha oko dvije minute. Dodajte nasjeckani češnjak i kuhajte ponovo oko dvije minute.
- Dodajte batat i začine – cimet, muškatni oraščić, sol i papar. Izmiješajte.
- Dodajte povrtni temeljac i ostavite da sve zajedno zavrije. Smanjite vatru i ostavite da se polako još kuha oko 15 minuta.
- Izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu juhu dok ne postane glatka i kremasta.
Zašto birati kombinaciju batata i cimeta?
Dobro je znati kako je slatki krumpir, odnosno batat, izvrsna hrana za jačanje imuniteta. Pun je antioksidansa beta-karotena koji štiti od oštećenja slobodnih radikala i poboljšava funkciju imunosnih stanica. Osim toga, batat ima veliku količinu vitamina A koji je potreban za normalno funkcioniranje imunološkog sustava te pomaže razviti otpornost na infekcije. Slatki krumpir također regulira razinu šećera u krvi i smanjuje otpornost na inzulin; suzbija upalne probleme kao što su astma, artritis i giht te ublažava zatvor. Jedite pola šalice kuhanog slatkog krumpira dnevno kako biste poboljšali obrambene snage organizma i ostali zdravi.
A redovitim korištenjem cimeta štitite organizam od prehlade te jačate kosti. Njegova ljekovita svojstva se očituju i kod problema s mučninom i povraćanjem. Dovoljno je zagristi koru cimeta i simptomi podražaja na povraćanje nestanu.
Njegov slatkasti ugodan miris daje egzotičan okus hrani. Kako se u Indiji kao začin slatkim jelima koristi kardamom, cimet se koristi kod pripreme izvornih slanih jela. Dovoljno je dodati komadić svim jelima od mesa i povrća kako bi ih obogatio svojom aromom.
Fantastična tjestenina – gotova za tren oka i sa sastojkom kojeg ne očekujete
Dobar tek!
M. P.
Foto: Shutterstock