Jednostavna poslastica sa šećerom koji prije morate tostirati u pećnici.
Ako se pitate zašto pripremiti baš ove kekse, odgovor na to možete saznati tekd kad ih probate! No, sigurni smo da nećete požaliti. Možda vam se čini da treba mnogo šećera, ali dio ostavljate za kasnije za uvaljati kekse prije pečenja, a zbog dodatka gustina, keksi će biti mekani i kad se ohlade.
Jednostavna čokoladna salama sa sastojkom kojeg tamo ne očekujete
Sastojci:
- 400 g šećera
- 300 g brašna
- 30 g gustina
- 1 žličica sode bikarbone
- pola žličice soli
- 220 g maslaca
- 1 veliko jaje
- 1 veliki žumanjak
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na oko 180 stupnjeva. Šećer stavite na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i rasporedite ga ravnomjerno.
Tostirajte šećer, miješajući ga svakih 15 minuta dok ne dobije boju meda, oko 45 minuta do jednog sata.
Izvadite šećer i ostavite ga da se ohladi, povremeno miješajući kako bi se šećer brže ohladio.
U međuvremenu pripremite dva lima za pečenje i obložite ih papirom.
Pomiješajte u jednoj zdjeli brašno, gustin, sodu bikarbonu i sol.
Oko 100 g preprženog šećera ostavite si sa strane.
Izmiksajte maslac i ostatak smeđeg šećera u smjesu. Smanjite brzinu i umiješajte jaje, žumanjak i ekstrakt vanilije dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte smjesu s brašnom koju ste prethodno pripremili i umiješajte polako.
Od tijesta radite male kuglice i umiješajte ih u onaj šećer koji ste si ostavili sa strane.
Kuglice stavljajte na pripremljeni lim za pečenje i ostavite među njima dovoljno razmaka.
Pecite kolačiće dok ne počnu dobivati laganu boju, oko 8 do 12 minuta ovisno o pećnici.
Ostavite ih da se ohlade i poslužite.
Kolač od limuna s ukusnom glazurom točka je na i svakog nedjeljnog ručka
M. P.
Foto: Shutterstock