Ovo je službeno prva tura božićnih kolačića u mom domu. Započela sam sa jednostavnim, prhkim keksićima sa đumbirom u prahu i cimetom koji se svake godine ekspresno pojedu.
Valjda im je baš jednostavnost vrlina. Super su za grickanje uz čaj, kavu, kuhano vino…
Inače, u ove keksiće ubacim blanširane bademe ili tostirane lješnjake, kockice bijele ili tamne čokolade, ali ovu verziju sam ogolila jer sam spajala aromatičnim džemom od bundeve i jabuka (recept je zasada samo na blogu Steamy, creamy). Htjela sam da i on dođe do izražaja i mislim da sam i uspjela.
Sastojci:
- 25 dag brašna za prhka tijesta
- 15 dag maslaca sobne temperature
- Žličica đumbira u prahu
- 10 dag šećera
- Prstohvat soli
- 2 i pol žličice cimeta
- 1 žumanjak
Priprema:
1. Izmiješati brašno, šećer i začine i dodati maslac narezan na sitne kockice. Mijesiti prstima sve zajedno dok ne dobijete mrvičastu smjesu i potom dodati razmućen žumanjak. Mijesiti dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
2. Tijesto oblikovati u kuglu i staviti u hladnjak na pola sata.
3. Pećnicu zagrijati na 180°C. Tijesto razvaljati na otprilike pola centimetra debljine i modlicama za tijesto rezati željene oblike. Ja sam koristila modlice u obliku zvjezdice i ginger bread ”čovječuljka”. Za bušenje malih rupica (gumbići na čovječuljcima i oči na zvjezdicama) koristila sam slamke.
4. Peći pet do osam minuta i kad se ohladi spajati ih džemom. Ukrasiti ocaklinom od istučenog bjelanjka i šećera u prahu i posuti sa malo šećera u prahu (po želji).
Ana Surać
Steamy, creamy…