Keksići od cimeta

keksi od cimeta, ana surac

Ovo je službeno prva tura božićnih kolačića u mom domu. Započela sam sa jednostavnim, prhkim keksićima sa đumbirom u prahu i cimetom koji se svake godine ekspresno pojedu.

Valjda im je baš jednostavnost vrlina. Super su za grickanje uz čaj, kavu, kuhano vino...

Inače, u ove keksiće ubacim blanširane bademe ili tostirane lješnjake, kockice bijele ili tamne čokolade, ali ovu verziju sam ogolila jer sam spajala aromatičnim džemom od bundeve i jabuka (recept je zasada samo na blogu Steamy, creamy). Htjela sam da i on dođe do izražaja i mislim da sam i uspjela.

Sastojci:

  • 25 dag brašna za prhka tijesta
  • 15 dag maslaca sobne temperature
  • Žličica đumbira u prahu
  • 10 dag šećera
  • Prstohvat soli
  • 2 i pol žličice cimeta
  • 1 žumanjak

Priprema:

1. Izmiješati brašno, šećer i začine i dodati maslac narezan na sitne kockice. Mijesiti prstima sve zajedno dok ne dobijete mrvičastu smjesu i potom dodati razmućen žumanjak. Mijesiti dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

2. Tijesto oblikovati u kuglu i staviti u hladnjak na pola sata.

3. Pećnicu zagrijati na 180°C. Tijesto razvaljati na otprilike pola centimetra debljine i modlicama za tijesto rezati željene oblike. Ja sam koristila modlice u obliku zvjezdice i ginger bread ''čovječuljka''. Za bušenje malih rupica (gumbići na čovječuljcima i oči na zvjezdicama) koristila sam slamke.

4. Peći pet do osam minuta i kad se ohladi spajati ih džemom. Ukrasiti ocaklinom od istučenog bjelanjka i šećera u prahu i posuti sa malo šećera u prahu (po želji).

 

Ana Surać
Steamy, creamy...

 Prati nas na Viber Public Chatu!