Kruške imaju brojne zdravstvene dobrobiti, a u kompotu ćete uživati i više nego u svježim kruškama.
Kruške su slatkastog okusa, a sadrže vitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu te minerale poput bakra, fosfora i kalija. Pripremite kompot za kraj ljeta i uživajte u okusu.
Sastojci:
2 kg krušaka
500 g šećera
1.5 l vode
2 vrećice vanilin šećera
Priprema:
- Prvo ogulite kruške, odrežite ih na četvrtine te očistite, ponajprije od koštica.
- Prije obrade krušaka, skuhajte sirup od vode, šećera, soka od limuna te vanilin šećera. Kada tekućina prokuha dodajte kruške. Kuhajte sve oko 10 minuta.
- Stavite kruške u staklenke. Ova količina bi trebala biti dovoljna za 6 staklenki.
- Nakon što se sirup ohladi, dodajte ga i zatvorite staklenke.
- Kako bi dulje stajale – važna je pasterizacija. Neka budu staklenke u vodi od 10-15 minuta na oko 80 stupnjeva. Nakon toga pustite da se ohladi.
Ovako ukusne kekse još niste probali
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock