Meso s roštilja prelijevate marinadom? Provjerite najveće greške i najbolje trikove za roštiljanje - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Meso s roštilja prelijevate marinadom? Provjerite najveće greške i najbolje trikove za roštiljanje

Shutterstock

Toplo vrijeme jednostavno poziva da se izađe van, pa iako je dobro izbjegavati druženja i okupljanja, roštilj u vrtu možete pripremiti za vašu obitelj.

Engleska Agencija za standarde hrane donosi nekoliko savjeta kako pripremati i tretirati meso koje ćete peći na roštilju kako biste izbjegli moguće trovanje hranom.

Je li sigurno jesti jaja kojima je istekao rok trajanja? Naučite kako provjeriti jesu li pokvarena

Kako biste izbjegli trovanje hranom, pazite kamo stavljate sirovo meso. Odvajajte komade prije pečenja te koristite različite posude i pribor za kuhanje. Također, ne koristite marinade koje su bile u doticaju sa sirovim mesom na pečenom mesu.

ROŠTILJ ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU

Njima je potrebno nešto više vremena da se dobro zagriju pa uvijek dobro provjerite je li meso dovoljno pečeno tako da komad mesa prerežete na pola i provjeriti je li ostalo sirovih dijelova.

OBRADA NAMIRNICA PRIJE KUHANJA

Ovo je odlična idejaPiletinu tako možete staviti u pećnicu prije roštilja pa je na njemu ju samo dovršiti. Osjetiti ćete onu finu aromu dima, a istodobno biti sigurni da je meso potpuno pečeno.

ZAGORENO NE ZNAČI KUHANO

To što je meso na vatri postalo crno ne znači da je kuhano iznutra. Meso okrećite redovito, a mljeveno meso, piletinu u kobasice obavezno provjerite prije konzumacije.

Kolač od jagoda – jednostavan desert koji sigurno neće dočekati nedjelju!

NE PERITE SIROVU PILETINU

Pranjem piletine možete bakterije sa nje prenijeti na ruke, robu i predmete za kuhanje. Visoke temperature će ubiti sve bakterije, pa nema potrebe da se meso prethodno pere.

1. Pileća prsa s limunom i glazurom od meda

SASTOJCI:

  • 500 g pilećih prsa
  • 2 žlice meda
  • 100 ml limunova soka
  • malo brašna
  • sol, papar
  • 1/2 žličice đumbira u prahu
  • malo šećera
  • ružmarin
  • maslinovo ulje

PRIPREMA:

Pileća prsa operite. U posudi pomiješajte limun, med, sol, papar, đumbir, ružmarin i malo šećera. Na grilu popržite odreske i, kad su skoro gotovi, izvadite ih na tanjur. U posebnoj posudi zagrijte maslinovo ulje te dodajte mješavinu limuna, meda i začina pa uz stalno miješanje pustite da umak prokuha. Med i šećer trebaju se otopiti, a umak postati lagano ljepljiv. Potom dodajte odreske i ostavite još jednom da sve prokuha.

2. Piletina u marinadi od grčkog jogurta

SASTOJCI:

  • 4 fileta pilećih prsa
  • 150 g grčkog jogurta
  • maslinovo ulje
  • začini (timijan, peršin i sl.)
  • malo češnjaka u granulama

PRIPREMA:

U posudi pomiješajte grčki jogurt, pola žlice maslinova ulja, malo češnjaka u granulama, peršin i timijan. Piletinu narežite na odreske (ne suviše tanke) te ih stavite u marinadu barem dva sata. Nakon određenog vremena mariniranja, odreske stavite na gril i pecite sa svake strane . Poslužite uz kuhanu brokulu, avokado, kvinoju ili neku drugu salatu po želji.

Ražnjići od lososa – ukusno jelo za cijelu obitelj

3. Najsočnija piletina

SASTOJCI:

  • pileći zabatak
  • sol, papar
  • med
  • limun
  • češnjak
  • senf
  • crvena paprika
  • maslinovo ulje
  • mješavina začina (ružmarin, timijan i sl.)

PRIPREMA:

Piletina će imati izvrstan okus i nevjerojatnu sočnost ako je marinirate s medom, limunom, češnjakom, senfom, paprom, crvenom paprikom i začinima. Meso u marinadi držite što dulje, najbolje preko noći, a to osobito vrijedi ako ste odlučili upotrijebiti pileća prsa koja su suha i koja se tijekom pečenja još dodatno osuše. Ako pečete batak i zabatak, najbolje je ih odvojiti jedno od drugoga, jer će se tako bolje ispeći. Nakon što meso izvadite iz marinade, pecite ga na grilu nekoliko minuta sa svake strane.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo