Ukusna i puna nutrijenata, juha minestrone je idelano jelo za ove zimske dane. Jednostavno se priprema, a svi sastojci su lako dostupni!
Minestrone je izvorno Talijansko jelo koje se pripremalo još u doba starih rimljana, a ako bismo prevodili doslovno, značilo bi “velika juha.
Minestrone se priprema od raznih vrsta povrća, a uobičajeni sastojci su grah, luk, celer, mrkva i rajčica te se na kraju dodaju riža ili tjestenina. Za pripremanje minestrone juhe možete koristiti i artičoke, ječam, grah, mrkvu, patlidžan i špinat.
Za ovu juhu u stvari ne postoji recept kojega se morate čvrsto držati, mnogi iskoriste ono povrće koje imaju u kuhinji.
Povrće, osim što pomaže zdravlju srca, također u većini slučajeva sadrži i malo masnoća i kolesterola, tako da ga možete koristiti i za održavanje normalne tjelesne težine, krvnog tlaka i kolesterola.
Donosimo vam prijedlog recepta
Potrebni sastojci (za 4 osobe)
- 2 manje glavice luka
- 2 mrkve
- mala tikvica
- 10 dag cvjetače
- 3 male rajčice
- 15 dag mahuna
- 1/2 malog celerovog korijena
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka
- žlica pirea od rajčica
- 1/8 l suhog bijelog vina
- 1 l povrtnog temeljca
- sol
- papar
- 1/2 svežnjića peršinovog lišća
- ½ šalice tjestenine po izboru
- 4 žlice naribanog parmezana
Priprema:
- Luk i češnjak očistite i nasjeckajte, isto napravite s ostalim povrćem. Možete koristiti i zamrznuto povrće.
- Dinstajte luk na malo maslinova ulja, preostalo povrće samo kratko popržite. U posudu stavite temeljac te dodajte sve ostale sastojke.
- Promiješate i lagano kuhate na srednjoj temperaturi oko 20 minuta, dok mrkva ne omekša.
- Pred sam kraj u juhu dodajte tjesteninu ili je skuhate posebno pa dodate juhi .
- Po želji poslužiti posuto parmezanom.
A. A.
Foto: Shutterstock