Napravite sami bademovo mlijeko i uživajte u ukusu marcipana - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Napravite sami bademovo mlijeko i uživajte u ukusu marcipana

Sigurna alternativa za dojenčad su adaptirane mliječne formule na bazi kozjeg mlijeka. Ovi proizvodi su posebno formulirani kako bi zadovoljili sve nutritivne potrebe djeteta od rođenja.

Bademovo mlijeko je iznimno ukusan napitak, ali i zdrav. Ako pazite na svoju liniju, morate znati da je i niskokaloričan. Uštedite i naučite ga pripremati u vlastitoj kuhinji.

Iako bademovo mlijeko možete i kupiti, bolja je ideja napraviti ga u vlastitom domu i biti sigurni da u njemu nema aditiva. Jednom kada savladate pripremu bademovog mlijeka, možete se poigrati pa ga napraviti od lješnjaka i pistacija. Mogućnosti su neograničene.

Jedna šalica bademovog mlijeka sadrži oko 60 kalorija (ista količina kravljeg mlijeka oko 150 kalorija)

Sastojci:

  • 200 g sirovih badema (neslanih, nepečenih)

  • 900 ml vode
  • ½ žličica ekstrakta vanilije (1 vanili šećer)
  • Malo meda ili smeđeg šećera

Priprema:

  • Svježe, ne pržene bademe namočite u vodu kako bi ih riješili nečistoća, a taj će ih proces učiniti lakše probavljivim i pojačati prirodan okus.
  • Bademe iscijediti (baciti vodu u kojoj su se namakali) i dodati u blender uz čistu vodu U blenderu miksati nekoliko minuta
  • Razdvojite talog od mlijeka (procijedite kroz gazu) i stavite ga u staklenu posudu te u hladnjak
  • U mlijeko po želi možete dodati vanil šećer ili ekstrakt vanilije.

Ukoliko se odlučite za mlijeko od nekog drugog orašastog ploda, u nastavku saznajte koliko ih je dugo potrebno namakati:

  • Bademi: 12 sati
  • Lješnjaci, Macadamia orasi, kikiriki, pinjoli: 8 sati
  • Pekan orasi i lješnjak: 4 sata
  • Pistacio: 2 sata

A. Abrahamsberg
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo