Ne znate što kuhati i čime zamijeniti pojedine namirnice? Šefica kuhinje daje odlične ideje - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ne znate što kuhati i čime zamijeniti pojedine namirnice? Šefica kuhinje daje odlične ideje

Shutterstock

Pomoć stiže u pravo vrijeme!

Mnogi su restorani zatvoreni, na policama u trgovinama često ne možemo pronaći ono što nam treba, a kuhari amateri često objavljuju recepte koji se teško slijede i teško uspijevaju.

No, ako ste u panici i ne znate što biste kuhali dok traje epidemija, šef kuhinje i zvijezda Food Networka, Amanda Freitag dijeli svoje ideje.

Što sa stvarima u smočnici?

Freitag savjetuje da sve suhe namirnice držite ovih dana u kuhinji, poput leće i zobene kaše, palente i krušnih mrvica. „Ne bježite od tih namirnica jer sad je vrijeme za maštovitost, a ako ih pripremite kako treba, sigurno će biti ukusne“ dodaje.

Opskrbite se:

  • Brašnom, šećerom, praškom za pecivo, maslacem, jajima, uljima…
  • Zobenom kašom, sušenim voćem, orašastim plodovima…
  • Napunite zamrzivač namirnicama koje sadrže proteine, povrćem, voćem, juhama…

Dosta vam je graha i riže?

Pokušajte biti maštoviti. Predlaže da pripremite Kubanski congri

Kubanski congri

„Potrebna vam je šaka nasjeckanog špeka, jedan nasjeckani luk, malo češnjaka, kumin, maslinovo ulje i posuda“, pojašnjava Freitag te dodaje kako na sve dodate još grah i rižu te kuhate. Osim što je predivnog okusa, zdravo je i predivnih boja.

Zagorska zlevka je tradicionalno jelo za svaku prigodu, a mi imamo odličan recept

Što ako je u trgovini ostala samo mljevena govedina?

Ako ste samo to pronašli to i kupite. Možete ju čuvati u hladnjaku, kuhati i jesti odmah ili staviti u hladnjak. Ako vam ostane od ručka, meso možete iskoristiti za sendviče drugi dan ili dodati tjestenini uz umak…

Obožavate jesti sir? Provjerite jeste li možda o njemu ovisni…

Trebate zamjene za određene namirnice? Isprobajte ovo:

Za češnjak: Koristite crveni luk ili ljutiku

Za svježe rajčice: Koriste onu iz limenke

Za mladi luk: Koristite crveni luk ili biljke poput peršina i bosiljka

Za korijander: Koristite onaj mljeveni ili peršin

Za rižu dugog zrna: Koristite bilo koju drugu rižu

Za bijelo vino u kuhinji: Koristite bijeli ocat

Za jaja: Koristite tekućinu u kojoj se namakao slanutak

Za vrhnje za kuhanje: Isprobajte mlijeko od kokosa ili kremu od vanilije

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo