Zamislite slatke i osunčane marelice i mirisne jagode u mekom tijestu s poprženim krušnim mrvicama, šećerom i cimetom…
Fantastično ukusne okruglice s voćnom sredinom. Odličan desert ili slatki međuobrok, uostalom mišljenja sam da treba iskoristiti voćnu, šarenu rapsodiju koja se širi našim tržnicama.
Potrebni sastojci za ukupno 12 okruglica
500 g svježeg posnog sira
svježe naribana korica neprskanog limuna
1 vanilin šećer
malo soli
100 g šećera u prahu
50 g omekšalog maslaca
2 žumanjka
150 g grisa (pšenične krupice)
160 g brašna + za oblikovanje
6 većih svježih jagoda
6 marelica
krušne mrvice
maslac za poprživanje
cimet i šećer u prahu za posipanje
Postupak
1. Zamijesite tijesto. Svježi sir izmiksajte sa šećerom u prahu, vanilin šećerom, koricom limuna, malo soli i maslacem. Smjesu miksajte dok ne dobijete glatku i kremastu masu. Dodajte žumanjke, gris i na kraju brašno pa umijesite tijesto.
2. Voće operite, jagodama maknite peteljke, a marelicama izvadite koštice.
3. Na čistoj i pobrašnjenoj radnoj plohi oblikujte tijesto u valjak te ga nožem raspodijelite i izrežite 12 jednakih dijelova. Rukama oblikujte tijesto dio po dio u oblik kruga. U sredinu svakog kruga stavite po jagodu ili marelicu. U svaku marelicu stavite po žličicu šećera, te rukama i po potrebi s još brašna oblikujte okruglice.
4. U većem loncu zakuhajte vodu u koju još dodajte prstohvat soli. Okruglice kuhajte 10-ak minuta ili dok ne isplivaju na površinu. Uz pomoć šupljikave žlice izvadite okruglice na tanjur.
5. U većoj tavi, na vatri, otopite maslac, dodajte krušne mrvice (ne previše da ne bi bilo pregusto) i kratko ih popržite do zlatno žute boje. Na popržene mrvice u tavu stavite okruglice i uvaljajte ih ili prelijevajte poprženom smjesom maslaca i mrvica.
6. Okruglice poslužite tople, pospite ih cimetom i šećerom u prahu.
Nada Duhović
Just good food