Torta se prije posluživanja mora staviti u zamrzivač dok se ne stisne dovoljno da se može rezati (barem 2-3 sata – ne smije biti gnjecava kad se zareže!). Možete je i sasvim zalediti pa izvaditi na neko vrijeme prije rezanja.
Zašto volimo slatki okus, zašto izbjegavati šećer, koji su zaslađivači zdraviji odabir, kako ih koristiti u receptima poput raskošnih torti, prhkih pita, bogatih dizanih tijesta – odgovore na sva ta pitanja nedavno je na tribini Makronove i nakladničke kuće Planetopija “Slatko bez grižnje savjesti” pokušala odgovoriti majstorica u kreiranju zdravijih varijanti slastica te autorica kuharice “Slatki vegan” Dunja Gulin.
Biskvit od limuna – jednostavan, a jako ukusan
Prosječan čovjek pojede između 60 i 100 kilograma šećera godišnje, što je, upozorila je Dunja Gulin, zabrinjavajuće te ukazuje na potrebu za edukacijom o zaslađivačima koji neće uzrokovati nagle oscilacije energije, promjene raspoloženja, probleme s kožom ili hormonima ili pak dovesti do pretilosti, što su neke od posljedica prekomjernog konzumiranja bijelog šećera i rafiniranih namirnica.
Recept za kolač koji vam danas donosimo, neka bude vaš prvi korak prema usvajanju zdravih navika kad je u pitanju konzumacija slatkih namirnica.
Prženi začinjeni slanutak – veganski recept za svačiji ukus
Detoks ledena pita
Za podlogu:
- 140 g (1 šalica) orašastih plodova ili sjemenki po želji, pečenih ili tostiranih
- 120 g (1 šalica) suhog voća po želji, ili mješavine
- prstohvat soli
- 1/4 žličice cejlonskog cimeta
- sok i korica 1 organskog limuna
- 1/2 žlica ruma (po želji)
Za kremu:
- 420 g (3 šalice) indijskih oraščića
- 160 ml (2/3 šalice) agavinog sirupa ili dovoljno datulja da krema bude slatka
- sok i korica 2 organska limuna
- 180 g (1 i 1/2 šalica) zamrznutih višanja (ili drugog bobičastog voća)
- 120 ml (1/2 šalice) djevičanskog kokosovog ulja (rastopljenog)
Za ukrašavanje:
- svježe višnje, jagode ili bobičasto voće, listići matičnjaka ili mente
Priprema:
Nekoliko sati prije ili večer prije stavite indijske oraščiće u veću zdjelu, prekrijte ih vodom, dodajte 1/4 žličice soli i pustite da se namaču.
U posudi blendera visoke brzine prvo usitnite orašaste plodove/sjemenke, prebacite ih u zdjelu pa izmiksajte suho voće s ostalim sastojcima. Izmijesite u smjesu koja se poveže kad je stisnete među prstima. nemojte dodavati vode čak i ako vam se čini suho. Dno kalupa za tortu obložite masnim papirom, fiksirajte ga obručem i malo nauljite. Smjesu za podlogu ravnomjerno utisnite u dno kalupa u tankom sloju. Ostavite u hladnjaku dok radite kremu.
Namočene oraščiće dobro isperite i ocijedite pa stavite u posudu blendera visoke brzine. Dodajte sve osim višanja pa izblendajte u gustu, bijelu, baršunastu kremu bez komadića. Ako je nužno (kod slabijih blendera), dodajte malo vode. Ako izbjegavate ulje, možete izostaviti kokosovo ulje, iako ono kremi daje dodatnu teksturu i čvrstoću. Dvije trećine bijele kreme rasporedite špatulom preko ohlađene podloge tako da uz rub kalupa bude deblji sloj.
U ostatak kreme umiksajte 1 i 1/2 šalicu višanja, dok su još zaleđene. Ovu kremu špatulom nanesite na bijelu kremu i zagladite površinu. Torta se prije posluživanja mora staviti u zamrzivač dok se ne stisne dovoljno da se može rezati (barem 2-3 sata – ne smije biti gnjecava kad se zareže!). Možete je i sasvim zalediti pa izvaditi na neko vrijeme prije rezanja.*
Vlažnom špatulom prođite s unutarnje strane obruča da odvojite kremu od kalupa pa maknite obruč. Ukrasite višnjama, bobičastim voćem, listićima kokosa… Režite mokrim ravnim nožem i odmah poslužite.
* Tortu možete napraviti dan-dva unaprijed, dobro zamotati cijeli kalup u prozirnu foliju i čuvati u hladnjaku.
Poznati objašnjavaju kako su postali vegani
Recept iz knjige “Slatki vegan”, autorice Dunje Gulin
Foto: Maja Danica Pečanić