Kada pri ruci nemate kvasca, zamjena za njega se vjerojatno nalazi u vašoj kuhinji!
Kvasac se koristi u mnogim receptima za tijesta, poput onog za pizzu i svih vrsti kruha, a ako ste pomislili da bez njega ne možete pripremiti svoje omiljeno tijesto, na sreću niste u pravu jer postoje zamjene, a vjerojatno ih imate pri ruci u kuhinji.
Dobro je napomenuti da sa zamjenama za kvasac možda nećete postići potpuno jednak efekt, i možda će tekstura tijesta biti malo drugačija, ali ako ne možete do kvasca, ovo je najbolje što možete učiniti.
1. Soda bikarbona i sok od limuna
Kada kombinirate kvasac, brašno i vodu, oslobađaju se šećeri koje kvasac poništava te se oslobađa ugljikov oksid, odgovoran za dizanje tijesta. Slično možete postići kombinacijom sode bikarbone i kiseline. U nekim se receptima, poput raznih kolačića upravo koristi ovaj postupak.
Pripremite domaći kruh s praškom za pecivo i bez kvasca
Ako želite uspješnu zamjenu za kvasac, pripazite na količine. Možete koristiti sok limuna, mlaćenicu ili mlijeko u kombinaciji s octom.
- Dodajte sve sastojke prema receptu
- Sad dodajte jednake količine sode bikarbone i soka od limuna, a da se poklapa sa količinom kvasca koju zahtjeva recept. Isto se odnos i na kombinaciju mlijeka i octa.
- Pecite kako to obično radite, ali da bi se tijesto diglo važno ga je staviti u pećnicu što prije nakon dodavanja sastojaka.
2. Prašak za pecivo
Prašak za pecivo je jedan od glavnih sastojaka svih pekarskih proizvoda, sadrži sodu bikarbonu i i kiseline.
Baš poput kvasca, on će potaknuti dizanje tijesta, a djeluje na dva načina.
1. Reagira na tekućinu – kad dođe u doticaj s vlagom, kiselina reagira u sodi bikarboni i stvaraju se mjehurići ugljikovog oksida.
2. Reagira na temperaturu – kad se zagrije, ovi mjehurići se množe i tako utječu na dizanje tijesta.
Prašak za pecivo reagira čim dođe u doticaj s toplinom i vodom, i za razliku od korištenja kvasca, ne treba mu puno vremena za reakciju pa se često koristi za palačinke i kolače.
3. Starter
Starter sadrži kvas, a radi se od brašna i vode kako bi se pripremilo kiselo tijesto, koje se okusom ipak malo razlikuje od proizvoda s kvascem. Neki se starteri pohranjuju godinama kako bi što bolje fermentirali.
Možete koristiti 300 grama startera za kiselo tijesto umjesto 2 žlice kvasca.
Kako napraviti domaći kvas? Uzgojite sami starter od brašna i vode
A. A.
Foto: Shutterstock