Ovo je jedini recept za krafne koji vam treba - jednostavan i detaljan

Srcolike krafne Nina Mrvic

Ako tvrdnji da ljubav ide kroz želudac pristupate s dozom sumnje, ovog Valentinova vam donosimo način da provjerite njezinu istinitost.

Poznata hrvatska gastro blogerica na svojem je Instagram profilu @bake_me_by_nina podijelila recept za neodoljive srcolike krafne s punjenjem od marelice koje ovog Valentinova svojoj boljoj polovici možete servirati u krevet.

Ako vam njihova priprema zvuči komplicirano, varate se - srcolike krafne ne razlikuju se od onih klasičnih ni po čemu, osim po izgledu. Za njihovu pripremu trebat će vam nekoliko sastojaka, dobar mikser i bilo koji rezač za keksiće u obliku srca. Nina je koristila Kenwood mikser i rezač promjera 7 cm. Zbog veličine krafni, bilo bi idealno da i vaš rezač bude u promjeru od 6 do 8 cm.

Anđeoski kolač - jednostavan recept za jedan od najpopularnijih svjetskih kolača

Za dvadesetak srcolikih krafni, trebat će vam:

  • 220 ml mlakog mlijeka
  • 50 g šećera
  • 7 g suhog kvasca ili pol kocke svježeg kvasca
  • 3 jajeta L veličine
  • 500 g glatkog brašna
  • 100 g maslaca na sobnoj temperaturi
  • prstohvat soli
  • 1 žličica ruma
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica naribane korice limuna
  • 1 l ulja za prženje
  • 150 g kristal šećera
  • 2 žličice cimeta
  • 100 g pekmeza od marelica

Krafne možete puniti bilo kojim punjenjem – pekmezom od marelice, lemon curdom, kremom od vanilije, a nakon prženja možete ih uvaljati u šećer ili posuti šećerom u prahu. Kristal šećeru možete dodati i malo cimeta, čime ćete miris krafni učiniti neodoljivim.

Kod izrade tijesta pazite da ga dobro zamijesite kako bi vam krafne bile mekane i prozračne, te da se ono obujmom udvostruči. 

Priprema:

1. U posudu stavite suhi ili razmrvite svježi kvasac, dodajte mu šećer, mlako mlijeko (nikako vruće) i oko 60 g brašna. Pokrijte i pustite 20 minuta da nabubri.

2. U manjoj posudi zatim razmutite jaja.

3. U drugu posudu zatim stavite uzdigli kvasac pa mu dodajte razmućena jaja i miksajte dok se ne sjedini.

4. Smjesi dodajte ekstrakt vanilije, rum i naribanu koricu limuna, a potom brašno i sol. Mikserom s nastavkom za tijesto ili klasičnim mikserom sa spiralnim nastavcima krenite izrađivati tijesto. Kada se sve poveže i nema suhih dijelova, krenite dodavati maslac. Dodajte ga postepeno, komad po komad, miksajući najmanje 10 minuta. Kada vam se tijesto počne odvajati od stijenki posude te postane mekano i sjajno – to je znak da je ono spremno.

5. Tijesto prebacite u nauljenu posudu i pokrijte ga prozirnom folijom. Ostavite sve na toplom i pričekate da se obujmom udvostruči. To trajati jedan do dva sata. Kod izrade tijesta za krafne, Nina je koristila svoj Kenwood kMix samostojeći stolni mikser. Jednostavno je u zdjelu dodala sastojke, a zatim je njezin kuhinjski pomoćnih sve zamijesio sam.

Kada je tijesto odležalo, potrebno je krenuti u njegovo oblikovanje i prženje.

1. Prvo tijesto razvaljajte na debljinu od jednog centimetra, a zatim pomoću srcolikog rezača utisnite oblike. Budući da su srca nepravilnog oblika, nećete iskoristiti svo tijesto odmah. No, ne brinite - ostatak nanovo razvaljajte pa u njega ponovno utisnite srcolike oblike.

2. Kada ste oblikovali srca, tijesto pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 20-ak minuta, dok vam krafne lijepo ne narastu.

3. Ugrijte ulje u loncu srednje veličine. Idealna temperatura za prženje krafni je 160 stupnjeva, a ako nemate kuhinjski termometar, iskoristite drvenu kuhinjsku žlicu kako biste doznali kada je ono dostiglo idealnu temperaturu. Jednostavno uronite vrh drvene žlice u ulje. Kada se oko njega počnu stvarati ravnomjerni manji mjehurići ulja, možete smanjiti vatru i početi s prženjem.

4. Prilikom prženja stavljajte najviše 3 do 4 krafne istovremeno. Na ulje uvijek prvo stavite onu stranu krafne koja nije bila u doticaju sa stolom kako bi donjoj strani tijesta koja je stajala na radnoj površini dali vremena da se digne. Ovako će vam krafne biti istog izgleda s obje strane.

5. Poklopite lonac samo dok pržite prvu stranu. Lagano odignite krafnu s ulja te ju okrenite na drugu stranu ako je poprimila rumenu boju. Kada to učinite, nemojte poklapati lonac. Krafne je dovoljno pržiti do 2 minute, ali vrijeme ovisi o temperaturi ulja.

6. Kada su gotove, krafne izvadite na pripremljeni kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće s njih. U posudi pomiješajte šećer i cimet pa ih uvaljajte u smjesu, postavite ih uspravno te ih napunite pekmezom od marelica ili punjenjem po želji.

Ovo je najsočniji kolač od limuna koji ćete probati, a i jednostavan je za pripremu

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!