Ovo sočno, crveno, rajsko povrće, dozrelo na suncu, spremno je da ga iskoristimo u salati, kao krepku juhu i na stotine drugih načina ili ispečemo na maslinovom ulju na roštilju. Odličan su prilog pečenom mesu, ali i kao samostalan obrok na fino prepečenom kruhu.
Potrebne namirnice
1 kg duguljastih rajčica
2 žlice balzamičnog octa
10 žlica maslinovog ulja
2 žlice nasjeckanog svježeg začinskog bilja
(timijan, origano, ružmarin ili bosiljak) ili
gotova mješavina suhog začinskog bilja na dalmatinski
1 ciabatta
3-4 režnja češnjaka
sol, papar
Postupak
1. Rajčice očistite, operite i posušite čistom krpom ili kuhinjskim papirom. Svaku po dužini razrežite i stavite u veću zdjelu. Zasebno izmiješajte ocat, dvije žlice ulja, malo soli, papar i začinsko bilje. Prelijte rajčice pa sve dobro izmiješajte.
2. Tako pripremljene rajčice poslažite rezanom stranom prema gore na deblju foliju, pa ih pecite na žaru, na laganoj vatri 30-ak minuta.
3. Ciabattu razrežite, pa svaku polovicu prerežite na manje komade. Češnjak oljuštite, sitno nasjeckajte i izmiješajte s preostalim uljem. Time pokapajte komadiće kruha, posolite ih i popržite na roštilju pa poslužite s aromatičnim, pečenim rajčicama.
Nada Duhović
Just good food