Tradicionalno, peče se dan prije Uskrsa, a konzumira na uskrsno jutro s pisanicama i šunkom u kruhu.
Pinca, sirnica ili slatki kruh predstavlja tradicionalnu poslasticu za vrijeme uskrsnih blagdana. Naravno, mnogo je verzija pince, ovisno o kraju, ali i o domaćinstvu, pa tako kombinacija začina koje koristitie može varirati. Ova delicija može sadržavati grožđice, limunovu koricu, rum, pa čak i ružinu vodicu…
Tradicionalno, peče se dan prije Uskrsa, a konzumira na uskrsno jutro s pisanicama i šunkom u kruhu. Slobodno s nama podijelite svoje recepte ili fotografije pince na Facebooku Ordinacije.
Sastojci:
- jedan kilogram mekog brašna
- 50 grama svježeg kvasca
- 250 grama šećera
- 160 grama svinjske masti
- osam jaja
- 2,5 decilitra mlijeka
- jedna žličica soli
- korica jednog limuna i naranče
- sok jedne naranče
- dvije žlice ruma
Priprema:
1. Izmrvljeni kvasac pomiješajte s malo brašna i šećera i ostavite dizati. Za to vrijeme u drugoj posudi umiješajte mast i šećer i dodajte jedan po jedan žumanjak, sol, rum, mlako mlijeko (na sobnoj temperaturi), koricu limuna i naranče te narančin sok. Dobro izmiješajte te dodajte snijeg od četiri bjelanjka.
2. U veću posudu stavite brašno, dodajte dobivenu smjesu i uzdignuti kvasac. Sve dobro izmijesite i pokriveno ostavite da se diže tri do četiri sata, ovisno o toplini prostorije.
3. Nakon što se tijesto dobro uzdigne, ponovno ga promijesite, podijelite u tri jednaka (okrugla) dijela te ostavite da se pokriveno opet diže tri do četiri sata (ili dok ne udvostruči volumen), na masnom papiru za pečenje.
4. Kada se tijesta dovoljno uzdignu, nožem na tri reza presijecite od sredine prema rubu (dubine od pola do jednog centimetra), premažite razmućenim žumanjkom i pospite grubo usitnjenim šećerom u kocki. Ostavite još malo stajati te pecite u pećnici ugrijanoj na 100 stupnjeva. Za vrijeme pečenja temperaturu polako povisujte tako da u sat vremena dosegne 150 stupnjeva i na toj temperaturi pecite desetak minuta. Na polovini pečenja pokrijte folijom kako površina ne bi potamnila.
Dobar tek!
Ordinacija.hr
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL