Hrana i recepti

Hrana i recepti

Primjeri jelovnika za cijeli tjedan po principu plant-based prehrane

Za razliku od veganstva i vegetarijanstva, kod plant-based prehrane ne postoje točno određene granice, odnosno što se jede, što se ne jede.

No ipak postoje neki obrasci i smjernice koje se preporučuju.

Naglasak je stavljen na cjelovitu, svježu hranu, uz što manje procesirane hrane i industrijskih proizvoda. Konzumacija životinjskih namirnica je ograničena. Prehrana se bazira na namirnicama biljnog podrijetla poput voća, povrća, mahunarki, žitarica, orašastih plodova i sjemenki i one bi trebale činiti glavninu prehrane. Naglasak je stavljen i na samu kvalitetu i podrijetlo namirnica zbog čega se savjetuje da se više konzumiraju namirnice koje su organskog podrijetla kad god je to moguće. Procesirana ulja, šećeri i bijelo brašno su ograničeni.

Plant-based prehrana: Uspješno pomaže kod mršavljenja, a odlična je i za zdravlje srca

S obzirom na to da je prehrana bazirana na namirnicama biljnog podrijetla, često se ovakav tip prehrane miješa s veganstvom i vegetarijanstvom. Veganstvo je način prehrane i stil života u kojem se ne konzumiraju nikakve namirnice životinjskog podrijetla, nego isključivo biljnog. Vegetarijanstvo je pak način prehrane u kojem se uglavnom ne konzumira samo meso, dok neki vegetarijanci jedu ribu, mliječne proizvode i/ili jaja.

Plant-based prehrana nema strogo određene granice zbog čega je znatno fleksibilnija i pojedinac može unutar osnovnih smjernica naći svoj osobni obrazac prehrane baziran na biljnim namirnicama. Svatko tko slijedi ovakav obrazac prehrane uglavnom jede namirnice biljnog podrijetla, no namirnice životinjskog podrijetla ne moraju biti isključene niti su zabranjene.

Kako birati namirnice u plant-based prehrani? Evo koje jesti, a koje izbjegavati

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo