Uživajte u pripremi ove poslastice i predivnim mirisima najdražih začina
Ako želite kolač pripremati bez alkohola, možete koristiti sok od naranče.
Potrebni sastojci:
- 500 g miješanog suhog (sitnog) voća ili po želji više
- 125 ml brandyja ili soka od naranče
- 250 g maslaca
- 275 g smeđeg šećera
- 300 g brašna
- 35 g kakao praha
- ½ žličice mljevenog klinčića
- ½ žličica mljevenog muškatnog oraščića
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 100 g tamne čokolade, nasjeckane
- 3 jaja
- šećer u prahu za ukrašavanje
- par žlica soka dodatnih
Kako ukrasiti božićne kekse? Imamo 10 najslađih ideja
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva i masnim papirom za pečenje obložite posudu u kojoj ćete peći kolač. Papir mora prelaziti vrh posude.
Voće, zajedno sa sokom od naranče (ili brandy), maslacem i šećerom stavite u tavu i na srednje jakoj vatri miješajte oko 5 minuta dok se maslac ne otopi.
Ostavite 10 minuta da se ohladi i prebacite u duboku posudu.
Dodajte brašno, kakao i začine smjesi s voćem i dobro miješajte dok se sve ne poveže te dodajte jaja i čokoladu. Ako je potrebno, dodajte još tekućine.
Prebacite u posudu za pečenje i pecite oko sat vremena (po potrebi i dulje), a je li kolač gotov možete provjeriti tako da drveni štapić stavite u kolač, a ako na njemu nema smjese kada ga izvadite, kolač je gotov.
Ostavite da se kratko ohladi, sve prelijete ostatkom soka i ukrasite šećerom u prahu .
Dobar tek!
Božićni kolač s narančom: Ako želite oduševiti goste, napravite ovu mirisnu tortu
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock