Na blagdanskom stolu volimo je dodati u francusku i druge salate; kao podlogu za tartar umak; ili kao samostalan umak uz nareske, pečenje… Majoneza je slasna, ali i “teška” jer obiluje masnoćama, šećerima i aditivima, osobito ako je riječ o industrijski proizvedenoj majonezi.
Brojne su varijante recepata za domaću majonezu, od klasika s jajima do raznih inačica bez jaja, s mljevenim sjemenkama (npr. lanenim), brašnom (npr. od riže ili slanutka), mlijeko, sirom…
Majoneza s jajima
Ovo je najjednostavniji, osnovni recept za kućnu pripremu klasične majoneze s jajima: na jedan žutanjak dodaje se 1 žličica limunova soka, 1 žličica senfa (ili) octa, 2 dcl suncokretova ili maslinova ulja te malo soli.
U zdjeli izmiješajte žutanjak, limunov sok, senf (ili ocat) i sol, pa uz lagano miješanje postupno dolijte ulje. Miješajte pjenjačom ili mikserom dok ne dobijete gustu, jednoličnu, glatku smjesu.
- Neki u majonezu istodobno stavljaju i senf i ocat (npr. alkoholni bijeli ili jabučni); neki je obogaćuju s malo kiselog vrhnja ili jogurta; neki za jači okus dodaju papar; neki koriste samo bjelanjke umjesto žutanjaka…
- Među trikovima u pripremi domaće klasične majoneze, za oko nam je zapela preporuka da se na količinu od 3-4 svježa jaja dodaje 1 žutanjak iz tvrdo kuhanog jajeta, kako bi se majoneza lakše “povezala” u čvrstu smjesu.
Ideje za majonezu bez jaja:
1. Sastojci: 1 dcl mlijeka, 2 dcl maslinova ulja, 1 žličica senfa, 1 žličica limunova soka, 1 žličica sitno nasjeckanog kopra ili druge začinske biljke o želji, 100 g gustog jogurta (npr. grčki jogurt), malo soli
Priprema: u posudu stavite mlijeko, ulje, senf i limunov sok te miksajte 30-60 sekundi, pa žlicom dodajte jogurt. Potom umiješajte nasjeckano začinsko bilje. Eventualno možete sve vrlo kratko izmiksati za jednoličniju smjesu.
2. Sastojci: 200 g svježeg sira, 100 ml slatkog vrhnja, 1 žličica senfa, sok od 1/2 limuna, 80 ml ulja, malo soli
Priprema: pomiješajte sir i vrhnje, dodajte senf i limunov sok pa nakratko izmiksajte. Postupno pri miksanju dodajte ulje, dok ne dobijete gustu, glatku smjesu. Majnozeui lagano posolite.
3. Sastojci: 2 dcl suncokretova ulja, 100 ml sojina mlijeka (bez dodanog šećera), 1 žličica soli, 1 žlica limunova soka, po želji malo senfa ili drugog začina.
Priprema: sve stavite u posudu i izmiksajte štapnim mikserom.
4. Sastojci: 100 g prosa (ostavite ga u vodi preko noći), 1 glavica luka (sitno nasjeckanog), 1 vezica svježeg vlasca (ili 2 žlice suhog vlasca), 3 režnja češnjaka (sitno nasjeckanog), sok od 1/2 limuna, 3-4 žlice maslinova ulja, malo peršinova lista i soli
Priprema: ocijedite proso, dodajte luk i sve usitnite u blenderu. Potom dodajte vlasac, češnjak, maslinovo ulje i sol. Uz postupno miješanje dodajte limunov sok dok ne dobijete kremastu smjesu. Na kraju dodatje malo sitnonasjeckanog peršina.
- Domaću majonezu treba čuvati u hladnjaku i iskoristiti što prije, jer ne može stajati dulje od nekoliko dana.
Pršut – kralj među namirnicama
I.V.
Foto: Shutterstock