Quiche s blitvom, svježim kravljim sirom i pancetom

Quiche, ana surac (5).JPG

Obožavam sve inačice slanih i slatkih pita, na kraju krajeva – s jednom slatkom verzijom sam i pobijedila na natječaju ''Skuhaj ovo''.

Ovaj recept je nastao na principu: stavi u pitu ono što imaš u frižideru. Pa sam tako (ovaj put) iskombinirala domaću pancetu s mladom blitvom iz mog, zadarskog kraja; mladim lukom i svježim kravljim sirom koji sam dan ranije povoljno dobila od jedne dobre tete na Dolcu, koja mi je onda još u vrećicu utrpala i nekoliko domaćih jaja jer je radno vrijeme bilo pri kraju, a šteta da se dobra roba ne proda. Svi sretni i zadovoljni!

Za tijesto:

  • 30 dag brašna (pola bijelog glatkog, pola integralnog)
  • 20 dag maslaca
  • žličica kiselog vrhnja
  • dva žumanjka
  • sol i papar po želji

Za nadjev:

  • pola kg svježeg kravljeg sira
  • 20 dag blitve
  • 10 dag pancete
  • dva mlada luka
  • sol, papar

Za preljev:

  • pola litre vrhnja
  • tri jaja
  • svježi timijan
  • svježi peršin

Pomiješajte sol i brašno, dodajte maslac narezan na tanke listiće ili sitne kockice i rukama ga dobro umiješajte u brašno da dobijete mrvice. Uto dodajte dva žumanjka, jednu žličicu kiselog vrhnja i začinite po želji. Što brže umijesite tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

Kalup za pitu namastite, malo pospite brašnom, razvaljajte tijesto i stavite ga u kalup, dobro ga utisnite da vam ne ostanu mjehuri zraka i malo pobockajte tijesto vilicom ili čačkalicom na nekoliko mjesta.

Pecite ga 10-ak minuta na 180°C i pustite ga da se malo ohladi prije nego stavite nadjev. Listove blitve natrgajte na manje komade, kratko blanširajte i stavite u cijedilo da se ocijedi.

Pancetu tanko narežite i kratko popržite na suhoj tavi da postane hrskava. Na tijesto slažite blitvu, pancetu, narezani mladi luk i kravlji sir – ja volim ostaviti kravlji sir u većim komadima da se ''ne izgubi u piti'' tokom pečenja. Ovako će sačuvati kremoznost i teksturu.

Izmiješajte pola litre vrhnja s tri jaja, dodajte u to malo soli i papra po želji, timijan i peršin i prelijte preko nadjeva. Pecite još otprilike pola sata na 180°C – 200°C, do zlatno žute boje.

 

Ana Surać
Steamy, creamy...

 Prati nas na Viber Public Chatu!