Donosimo vam ukusnan recept koji su složili zdravstveni djelatnici za posebne prehrambene potrebe dijabetičara.
Ovo jelo prijedlog je za ručak. Namirnice su posebno označene za potrebe jedne osobe koja boluje od dijabetesa tipa 2, a autorica recepta je glavna medicinska sestra Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovec, Vilma Kolarić, dipl. med. tech.
Sastojci:
- dvije jedinice “Kruh i zamjene”
- dvije jedinice “Meso i zamjene”
- dvije jedinice “Povrće i zamjene”
- jedna jedinica “Voće i zamjene”
- dvije jedinice “Masnoće i zamjene”, tj.
- 200 grama sirovog krumpira
- 20 grama kukuruznog brašna ( dvije jušne žlice)
- jedno jaje
- 20 grama edamera (30 posto m.m.)
- 270 grama tikvica
- 30 grama crvenog luka
- jedna čajna žlica maslaca
- dvije jušne žlice vrhnja za kuhanje
Priprema:
1. Za juhu od tikvica ogulite i naribajte 100 grama mladih tikvica za juhu. Ako su tikvice sasvim mlade, možete ostaviti koru. Oglilite i narežite sto grama krumpira na kockice, sitno narežite 30 grama crvenog luka. Na maslacu prepržite luk, naribane tikvice, dodajte krumpir narezan na kockice, jedan do decilitar i pol vode, Vegete po ukusu i jedan protisnuti režanj češnjaka. Kuhajte dok krumpir ne omekša.
2. Usitnite štapnim mikserom i dodajte dvije jušne žlice vrhnja za kuhanje.
3. Za popečke od tikvica naribajte ostatak tikvica i dodajte cijelo jaje, nariban edamer, kukuruzno brašno (ili dvije ravne žlice
pšeničnog brašna), soli i papra po ukusu. Možete dodati i malo vlasca. Oblikujte tanje popečke i pecite na tavi bez ulja ili u vrućoj pećnici na papiru za pečenje.
4. Kad se ispeku na jednoj strani, pažljivo ih okrenite na drugu dok ne poprime zlatnožutu boju s obje strane – otprilike deset do 15 minuta.
Dobar tek!
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock