Sastojci za tijesto
10 bjelanjaka
300 g sitnog šećera
300 g mljevenih oraha
2 žlice oštrog brašna
Sastojci za kremu
10 žumanjaka
200 g šećera
3 rebra čokolade
250 g omekšalog maslaca
3 žlice jake crne kave
Priprema
1. Bjelanjke istucite sa šećerom u čvrst snijeg, pa postupno dodajte mljevene orahe izmjenično s oštrim brašnom. Od dobivene smjese na iscrtanom papiru za pečenje ispeći 4 do 5 okruglih kora. Treba ih peći u zagrijanoj pećnici na 180° C, svaku 15-ak minuta ili dok ne dobije lagano zlatnu boju. Kore nakon toga ohladiti.
2. Za kremu izmiješati žumanjke sa šećerom, dodati natrgane kocke čokolade, staviti na paru i kuhajti miješajući dok se smjesa ne počne zgušnjavati.
3. Skinite kremu s vatre, dodajte kavu i ohladite ju. Pjenasto izmiješan maslac umiješajte u hladnu kremu.
4. Ispečene i ohlađene kore premažite kremom, složite jednu na drugu, pa tortu i izvana premažite kremom. Rashladite ju 2 do 3 sata.
5. Rashlađenu tortu ukrasite po želji, čokoladom i tučenim slatkim vrhnjem.
Nada Duhović
Just good food