Sočna savijača od jabuka i sira - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sočna savijača od jabuka i sira

Ovaj recept je objavljen u sklopu nagradnog natječaja “Skuhaj ovo”. Vaše ćemo fine kreacije objavljivati od 28. siječnja do 15. travnja, a tri najbolja recepta bit će nagrađena vrijednim nagradama.

Fila

  • tri jaja
  • jedna šalica jogurta
  • jedna šalica kiselog vrhnja
  • dvije šalice (od jogurta) šećera
  • dvije šalice griza
  • 125 grama rastopljenog maslaca
  • jedan prašak za pecivo
  • jedna vanilin šećer

Nadjev 1

  • 500 grama svježeg sira
  • jedna šalica kiselog vrhnja
  • 50 grama grožđica ( prethodno namočenih u rumu)
  • jedno jaje
  • dvije žlice šećera
  • jedan vanilin šećer
  • naribana korica limuna

Nadjev 2

  • jedna kilogram kiselih jabuka
  • 50 grama grožđica
  • 100 grama nasjeckanih oraha
  • 50 grama šećera
  • jedan vanilin šećer
  • jedna velika žlica meda
  • jedna žlica rakije
  • jedna žlica svježeg limunovog soka
  • jedna žličica cimeta

Listovi za savijaču

  • 12 listova
  • kockica maslaca za premazivanje

Postupak

1. Grožđice namočiti u toploj vodi, ocijediti, dodati rum.

2. U sir dodati jaje, vrhnje, šećer, vanilin šećer, grožđice i koricu limuna.

3. Očistiti i naribati jabuke, umiješati cimet, šećer, med, grožđice, orahe, limunov sok i

žlicu rakije ( po želji).

4. Odvojiti po tri kore, namazati dvije s filom a na treću staviti nadjev.

5. Zamotati kore u savijaču i staviti u lim za pečenje prethodno namazan maslacem – dobit ćemo dvije savijače s jabukama, dvije sa sirom.

6. Peći oko 30 minuta na 180 stupnjeva.

7. Izvaditi pečene savijače, nabosti na vilicu kockicu maslaca i preći po površini svake. Vratiti u ugašenu pećnicu još pet minuta.

8. Pečene savijače prekriti kuhinjskom krpom da se malo ohlade te posuti šećerom u prahu.

Ksenija Gortan

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo