Šparoge su bogate su folnom kiselinom i vitaminima B skupine kao i vitaminima A, C i K, a poznate su i po izuzetnom obilju minerala: kalija, mangana, fosfora, bakra, željeza, cinka, selena, magnezija, kalcija…
Također sadrže inulin koji je u probavnom sustavu bitan za ravnotežu dobrih bakterija, a one su ključne za imunitet. Šparoge su bogate i vlaknima, koja su također nužna za zdravlje probavnog sustava. Tu su i bjelančevine, kao i lutein i zeaksantin koji su važni za dobar vid, te triptofan koji poboljšava san.
Vrhunski liječnici otkrili 6 obroka koje jedu svaki dan i one koje nikad ne jedu
Kako odabrati i pripremati šparoge
- Birajte šparoge čiji su izdanci mekani i svijetlozeleni, a vrhovi su im zatvoreni.
- Izbjegavajte žućkaste izdanke koji samo što ne procvatu, kao i šparoge čiji su izdanci suhi i slomljeni na kraju stabljike, ili su smežurani i izgledaju kao da su prazni, jer to znači da su stare.
- Uvijek provjerite mirišu li svježe.
- Kao najbolje preporučuju se šparoge srednje veličine (promjera oko 1 cm, debljine malog prsta).
- Šparoge vrlo debelih stabljika često su drvenaste, tvrde i previše vlaknaste te zahtijevaju guljenje i dulje kuhanje, a vrlo tanke šparoge lako se prekuhaju.
Spriječite prekuhavanje
Općenito se u pripremi šparoga gube hranjive tvari i okus upravo zbog prekuhavanja. Da bi šparoge ostale maksimalno slasne, kao idealna metoda preporučuje se lagano pirjanje, i to samo 5 minuta jer će tako biti fino mekane izvana, a lagano hrskave iznutra.
Uživajte u sirovim šparogama
Sirove šparoge narežite na tanke komadiće i dodajte u povrtnu salatu. Dobit ćete odličan prilog uz ribu ili piletinu ako šparoge fino marinirate. Pripremite umak u omjeru 1 dio balzamičnog octa i 2 dijela maslinova ulja te dodajte svježe začinsko bilje (ružmarin, bosiljak, kopar, peršin), sol i papar. U ovom umaku dva sata marinirajte šparoge, po želji zajedno s komadima crvenih paprika, crvenog luka, maslina i feta sira.
A ako šparoge želite pojesti u toploj varijanti ond vam donosimo jednostavan recept idealan za nedjeljno jutro.
Šparoge s jajima
Sastojci za dvije osobe:
- ½ svežnja šparoga
- 4 jaja
- 1 manji luk
- slanina ili pršut po želji
- malo maslinova ulja
- sol, papar
Priprema:
Mekani dio stabljike izlomite na male komade. U tavi popržite sitno nasjeckani luk, te na njega stavite šparoge. Dovoljno je nekoliko minuta pirjanja da šparoge omekšaju. Istucite jaja,posolite i popaprite i prelijte šparoge. Na laganoj vatri miješajte jaja i šparoge dok nije gotovo.
Koja je hrana najzdravija? Ovo je popis 50 super zdravih namirnica koje su i jako ukusne
Ordinacija.hr
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL, Shutterstock