Luku Nižetića smo “ulovili” na nedavno održanom predstavljanju projekta “Krenimo u zdrav život” u Algoritam Profil Mozaik knjižari u zagrebačkom Avenue Mallu. Tom su prilikom Nada Rocco, glumica i autorica knjige “Moje sirove strasti”, dr. Lejla Kažinić Kreho, osnivačica prvog Doctor Nutrition Bara u Hrvatskoj i autorica čak šest knjiga o prehrani i nutricionizmu, Mihaela Devescovi – autorica knjige “Sirova hrana” i Mario Valentić – kineziolog i promotor aroma ulja „do Terra“ – raspravljali kako se zdravo hraniti, koje namirnice odabrati, što je to sirova hrana te kako stimulirati bolje raspoloženje, a naš je poznati pjevač Luka Nižetić kuhao na Electrolux aparatima.
Zamolili smo ga da s čitateljima portala Ordinacija podijeli svoj prijedlog doručka vrijednog šampiona.
Zobena palačinka
“Zobene pahuljice stavite u posudu, posolite, popaprite i prekrijte vodom. Pustite neka odstoje. Za to vrijeme očistite buči, te je narežite na komadiće. Zagrijte ulje u tavi te stavite nasjeckanu buču, pecite je dok ne uhvati boju i ne omekša, a na samom kraju dodatjte narezanu pancetu te posolite i popaprite.
Kada je gotova, malo je vilicom zgniječite kako bi nalikovala restanom krumpirom. Natopljenu zob prebacite na lim za pečenje podločen pek-papirom te oblikujte u obliku deblje palačinke.
Stavite peći na 200 stupnjeva nekih 20-ak minuta ili dok ne uhvati smeđu boju i postane hrskava. Kada je gotova, izvadite je i namažite tapenadom od crnih maslina, potom svježim sirom. Na to dodajte pečenu buču, zeleno povrće po izboru, kao što je špinat ili rikola, još malo pancete, nekoliko komadića brie sira te vratite na pet minuta u pećnicu da se sir opusti.
Kada izvadite pospite s malo smrvljenih badema ili indijskih oraščića. Inače, na ovu palačinku od zobenih pahuljica možete slagati bilo što. Ovo je bila moja varijanta”, rekao nam je Luka Nižetić.
Uz palačinke Luka je servirao smoothie za doručak dostojan kraljeva.
Smoothie
“U blender stavite posni sir, bananu, nekoliko listova špinata, šaku oraha, badema, malo lanenog ulja, meda, mlijeka od badema i vode. Sve to usitnite i imate odličan, energetski doručak od kojeg ćete se osjećati kao od stijene odvaljeni”, savjetovao je Luka Nižetić.
Karmen Pužar