Ovaj specijalitet dalmatinske kuhinje omiljen je svima! Ukoliko niste ljubitelj već gotovih mariniranih inćuna, predlažemo da napravite svoje vlastite! Barem ćete biti sigurni da su svježi!
Priprema: 20 minuta
Mariniranje: 30 minuta + 3 sata
Potrebni sastojci (za 6 osoba)
- 30 svježih inćuna
- 2 limuna
- glavica luka
- 3 režnja češnjaka
- svežnjić majčine dušice
- 2-3 listića svježeg ružmarina
- 4 svježa crvena feferona
- 5 žlica maslinovog ulja
- sol
- papar
Priprema
1. Operite feferone, odstranite im peteljke, te neočišćene sitno narežite. Stavite ih u zdjelicu. Zalijte maslinovim uljem, poklopite i ostavite marinirati. Ulje se mora prožeti okusom i mirisom feferona.
2. U međuvremenu oljuštite luk, nasjeckajte ga i posolite. Stavite u cjedilo da otkapa suvišak tekućine.
3. Oljuštite češnjak i okomito narežite na ploškice.
4. Operite inćune i temeljito obrišite papirnatim ubrusom. Trljajte od repa prema glavi, da odstranite ljuskice. Otvorite ribice i očistite iznutrice. Odrežite ribicama glavu i odstranite im kralježnicu. Zatim povadite što više kostiju, a pritom će vam pomoći i pinceta. Još jednom operite ribice izvana i iznutra pa ih poslažite u cjedilo da iskapa tekućina.
5. U dno dublje posude rasporedite iscijeđeni luk. Poslažite ribice i natopite limunovim sokom. Posolite i popaprite. Stavite u hladnjak da odleži 2 sata.
6. Zatim izvadite posudu s ribicama. Ocijedite limunov sok. Pospite ribice majčinom dušicom i rasporedite na njih ploškice češnjaka. Ocijedite ulje i nalijte ribice. Neka odleže još 1 sat u frižideru, pa možete poslužiti.
7. Inćune možete zamijeniti manjim svježim srdelama, no u limunovom soku moraju odležati sat dulje.
Ordinacija.hr