Da biste osjetili miris i okus Italije, ne morate ići na put. Dovoljno je da pripremite ovaj pikantni recept naše Nade.
Potrebni sastojci:
2 jaja
3 žlice slatkog vrhnja
3 – 4 žlice smrvljenog feta sira
sol, papar
250 g rajčica, oguljenih, nasjeckanih, bez sjemenki
12 listića svježeg bosiljka, narezanih na trakice
Za tijesto:
190 g bijelog brašna
prstohvat soli
115 g svinjske ili biljne masti
2 – 3 žlice hladne vode
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
2. Tijesto: U zdjeli pomiješajte brašno i sol, umiješajte masnoću prstima tako da nalikuje krupnim krušnim mrvicama. Dodajte vodu i mijesite dlanovima o zdjelu, oblikujte u kuglu. Lagano pobrašnite radnu plohu pa tijesto tanko razvaljajte. Rezačem za tijesto ili čašom izrezujte krugove tako da su do 2 cm veći od vaših udubljenja u kalupu (za muffine). Obložite udubljenja i po potrebi ukrasite rubove vilicom.
3. U zdjeli izmiješajte jaja i vrhnje. Po potrebi posolite i popaprite.
4. U manjoj tavici zagrijte rajčice s bosiljkom, ocijedite i umiješajte u mješavinu s jajima.
5. Smjesu s rajčicama podjednako rasporedite na kalupiće od tijesta. Temperaturu smanjite na 180 °C i pecite još oko 10 minuta dok se nadjev ne stegne, a tijesto ne postane zlatnosmeđe boje. Prije posluživanja pustite da se ohlade na žičanoj rešetki.
I kako bi rekli Talijani: Buon appetito!
Nada Duhović
Just good food