Tart od limuna - kraljevsko osvježenje za ljubitelje kiselkastog okusa - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Tart od limuna – kraljevsko osvježenje za ljubitelje kiselkastog okusa

Shutterstock

Na nedavnom kraljevskom vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle mladenci su odlučili izigrati klasiku i tradiciju pa su, umjesto tradicionalnog voćnog kolača, za svoju svadbenu tortu odabrali laganu tortu od limuna i bazge.

Za recept, koji je dobro čuvana tajna, slastičarka Clarie Ptak potrošila je 50 kilograma limuna iz organskog uzgoja i 50 litara soka od bazge koji se proizvodi u kraljičinim podrumima. Lagana i osvježavajuća torta pokazala se kao pun pogodak i oduševila goste. Nadahnuti njihovom pričom donosimo recept za slasticu kojoj je baza limun.

Bazga – jača organizam i izbacuje toksine iz tijela

Ovo citrusno voće vrlo je zahvalno zbog svog kiselkastog okusa pa će prijati i onima koji nisu ljubitelji jako slatkih deserata. Jedna od najpopularnijih slastica od limuna svakako je tart. Riječ je o još jednom klasiku francuske kuhinje, a najpoznatija verzija ove poslastice dolazi iz Mentona, malog sela na francusko-talijanskoj granici.

Karakterizira ga savršen balans kiselkastog nadjeva od limuna i slatkog prhkog tijesta zbog čega nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Možete ga poslužiti toplog ili hladnog i neka vaši okusni pupoljci diktiraju kiselost ove slastice.

7 superzdravih činjenica o malini

Tart od limuna

Sastojci:

Za tijesto:

  • 175 g glatkog brašna
  • 100 g maslaca
  • 30 g šećera u prahu
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica vode

Za nadjev:

  • 5 jaja
  • 230 g šećera
  • 3 limuna (sok i naribana korica)
  • 150 ml slatkog vrhnja/vrhnja za šlag

Priprema:

Pomiješajte brašno, maslac i šećer, kad se naprave mrvice, dodajte žumanjak i žlicu vode i sjednite u glatko tijesto. Zamotajte i ohladite na pola sata. Tijesto razvaljajte, obložite njime kalup za pite, na više mjesta tijesto izbodite vilicom, preko tijesta stavite papir za pečenje i na njega zrna graha pa pecite 10 min na 180°C. Izvadite, uklonite papir i grah, vratite u pećnicu na još 10-15 min. Izmiksajte jaja i šećer, dodajte sok i koricu limuna, vrhnje, promiješajte i izlijte na tijesto. Pecite oko 30 minuta na 160-170°C. Ohladite i pospite šećerom u prahu.

Trešnje su zdravo voće – pripremite meringue kolačiće koji će vas oduševiti

M. S. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo