Tart od limuna s voćem: Obožavat ćete ovaj desert idealan za tople dane

TART OD LIMUNA S VOĆEM

Uz svježi tart od limuna s voćem nećemo pogriješiti kao izbor deserta.

Pripremite ovu divnu poslasticu čiji recept nam otkriva restoran Bota Šare.

Sastojci za 8 do 10 porcija:

Tijesto:

  • 145 g neslanog maslaca (sobna temperatura)
  • 81 g prosijanog šećera u prahu
  • 1 tvrdo kuhani žumanjak
  • 1 žumanjak
  • 2.5 ml ekstrakta vanilije
  • 225 g prosijanog brašna
  • 2 g soli

Zanimljiva torta od vanilije postat će vam omiljeni vikend-kolač

Krema:

  • 3 cijela jaja
  • 3 žumanjka
  • 150 g šećera
  • korica jednog limuna
  • 160 ml soka od limuna
  • 140 g neslanog maslaca izrezanog na kockice
  • 125 ml punomasnog kiselog vrhnja

Priprema:

Istući maslac i šećer u prahu dok se ne dobije glatka smjesa.

Pasirati tvrdo kuhani žumanjak kroz cjedilo i umiješati sirovi žumanjak i vaniliju zatim dodati u smjesu maslaca i šećera i miješati dok se ne sjedini.

Dodati brašno i sol smjesi i dobro izmiješati. Oblikovati tijesto u disk (biti će jako mekano), zamotati u prozirnu foliju i ostaviti oko 2 sata dok se ne stisne.

Na lagano pobrašnjenoj podlozi nježno mijesiti tijesto dok malo ne omekša. Izvaljati krug promjera oko 30 cm, debljine oko 1/2 cm. Oprezno položiti i utisnuti u razvaljenog tijesto u kalupu s pomičnim dnom. Višak tijesta odrezati i vratiti kalup u hladnjak još 30 min.

Zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva, ubaciti ohlađeni kalup s tijestom na lim za pečenje i dno tijesta probosti vilicom. Peći oko 20 minuta dok rubovi ne počnu dobivat smeđu boju. Izvaditi iz pećnice i ohladiti na sobnoj temperaturi.

Za nadjev, u metalnoj zdjeli umutit jaja, žumanjke, šećer, koricu limuna i limunov sok. Zdjelu staviti iznad lonca s lagano kipućom vodom. Nakon minute dodati maslac i nastaviti miješati dok se krema ne zgusne, oko 5 min. Maknuti kremu s vatre, procijediti i umiješati kiselo vrhnje. Uliti toplu kremu u ohlađeno tijesto i ostaviti da se ohladi i stisne, oko 2 sata.

Ukrasiti voćem po želji.

Kolač od jagoda koji možete pripremati baš svaki dan - recept ne može biti jednostavniji

M. P.

Foto: Arhiva, Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!