U subotu sam otišla na tržnicu i rekla sama sebi ”Bez planiranja!”. Čekala sam da me inspirira ono što vidim… i količina zelene boje na štandovima me podsvjesno ”natjerala” da počnem razmišljati o salati.
Pa sam kupila malo hrskave endivije, sićušnih mladih krumpira i hrpu matovilca (jer ga apsolutno obožavam 🙂 ). Još kad sam naišla na jarko crvene rotkvice koje su toliko slatke da sam ih skoro sve do kuće pojela i na mekanu, svježu ovčju skutu…znala sam da je na redu salata!
Sastojci za dvije osobe:
- Šaka endivije
- 2 šake matovilca
- 10-ak mladih sitnih krumpira
- Mala šalica oraha
- 4-5 rotkvica
- Maslinovo ulje
- Sol i papar
- 2 žlice milerama
- Reducirani aceto balsamico
- 100 grama ovčje skute
Priprema:
1. Krumpir oprati pod vodom i spužvicom ga izribati da se makne moguća zemlja ili prljavština. Prerezati ih na pola ili na četvrtine i kuhati dok ne budu mekani (ali ne prekuhani) u blago posoljenoj vodi.
2. Endiviju natrgati na manje komade, rotkvice izrezati na tanke ploške.
3. Kad je krumpir kuhan, staviti ga u zdjelu i odmah posoliti, popapriti i dodati dvije žlice milerama. Sve pažljivo izmiješati da krumpir bude prekriven mileramom.
4. Dodati endiviju, mileram, rotkvicu, orahe, sve dobro izmiješati i servirati na tanjur.
5. Dodati ovčju skutu (ja sam ju trgala na manje komade), začiniti s maslinovim uljem, reduciranim acetom balsamicom i po potrebi dodati još malo soli i papra.
Ana Surać
Steamy,
creamy…